ßßß
Składniki:1 kg szynki (lub innego mięsa wieprzowego)2 cebule1 czerwona papryka40 dag ziemniaków25 dag pieczarek1 duża marchewka1 puszka pomidorówczosnek (świeży lub granulowany)przyprawa do wieprzowiny2 liście laurowe6 kulek ziela angielskiego4 kulki jałowcamajeranekcząbersólpieprzsłodka mielona paprykaostra mielona paprykakminekpieprz cayenneolejwodaKluseczki:10 łyżek mąki pszennej6 łyżek wody2 łyżki olejuSposób wykonania:1. Dzień wcześniej marynuję mięso, nie jest to konieczne, ale lubię zamarynować, ponieważ mięso jest wtedy bardziej aromatyczne. Szynkę myję, osuszam, kroję w kostkę, dodaję czosnku, przyprawy do wieprzowiny i troszkę oleju. Całość mieszam i wkładam do lodówki na noc.2. Szynkę obsmażam na patelni, pod koniec dodaję pokrojoną w półtalarki cebulę i marchewkę. Duszę jeszcze chwilę. Mięso przekładam do większego garnka, zalewam gorącą wodą nieco ponad mięso i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, puszkę pomidorów, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Całość gotuję na wolnym w ogniu, w razie potrzeby uzupełniam wodę.3. W międzyczasie ziemniaki kroję w kostkę, paprykę w krótkie paski, a obrane pieczarki w plasterki. dodatkowo pieczarki duszę chwilę na patelni, by pozbyć się wody.4. Kiedy mięso już jest miękkawe, dodaję ziemniaki i pieczarki, a paprykę dopiero pod koniec gotowania, by się całkowicie nie rozpadła.5. Kiedy już mięso i warzywa są miękkie, dodaję przyprawy - majeranek, kminek, cząber, pieprz czarny i cayenne i ewentualnie sól. Całość zagotowuję.6. Do bograczu można dodać też kluseczek. Składniki zagniatam, formuję cienki wałeczek i kroję kluseczki o długości 1 , 5 cm. Gotuję w osolonym wrzątku i dodaję do bograczu przed końcowym doprawieniem do smaku.Smacznego!!!