ßßß
Składniki:500 g szynki bez kościsłodka mielona paprykasólczosnek granulowanypieprzolej1 cebula1 marchewka1 czerwona paprykaliść laurowyziele angielskiekminek w ziarenkachwodamąkaśmietanaSposób wykonania:1. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Posypać solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem granulowanym, dodać odrobinę oleju i całość zamieszać. Odstawić na 15 minut, po czym obsmażyć na patelni.2. W rondlu zrumienić posiekaną cebulę na oleju, dodać mięso z patelni i zalać wodą w takiej ilości, by zakryła mięso. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę.3. Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy kminek.4. W misce wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.5. Podawać wedle uznania - najbardziej lubię taki gulasz z kaszą gryczaną.Smacznego!!!