Wykonanie
Zgodnie z prognozą pada od rana, więc raczymy się dziś zupą gulaszową. Wspaniała - w sam raz na wilgoć i chłód - sycąca, pikantna i bardzo pachnąca
mięsem i
ziołami. Przygotowałam swoją ze
schabu, bo tylko takie
mięso miałam, ale spokojnie możecie wykorzystać inne. Można ją odrobinę zagęścić zasmażką, ale ja z tego zrezygnowałam, bo
mięso przed smażeniem jest panierowane w
mące, więc zupa i tak nie jest zbyt rzadka.
Składniki :0,5-0,7 kg
mięsa wieprzowego, np.
łopatki,
karkówki czy
schabu2 l.
wody2-3 duże
cebule4 ząbki
czosnku2-3 gałązki
tymianku2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego15 średnich
ziemniaków2-3 łyżki
mąki pszennej3-4 łyżki
oleju2 łyżki suszonego
majeranku2 łyżki słodkiej mielonej
papryki3/4 płaskiej łyżeczki
pieprzu cayennesól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Umyte i osuszone
mięso kroję w małą kostkę, dokładnie oprószam łyżką
mąki, lekko
solę i smażę na rumiano. Wrzucam
mięso do gotującej się
wody, dodaję do garnka
liście laurowe,
ziele angielskie i gałązki
tymianku. Na patelni smażę pokrojoną w kostkę
cebulę, po chwili dorzucam
czosnek i
paprykę, dodaję
mąkę i smażę 2-3 minuty razem, po czym przekładam do garnka. Gotuję wszystko ok. 10 minut. W międzyczasie obieram
ziemniaki i kroję je w niewielką kostkę, dokładam do garnka. Gdy
ziemniaki są miękkie, dodaję
majeranek, doprawiam całość do smaku
solą,
czarnym pieprzem i
pieprzem cayenne. Podaję na gorąco.Przepis autorski.