Wykonanie
1 / 5(2)Prosty gulasz wołowy zawsze smakuje doskonale, niezależnie od dodatków z jakimi go podacie. Możecie serwować go z kopytkami, kluskami śląskimi,
kaszą gryczaną,
ziemniakami czy w końcu plackami ziemniaczanymi. Moim sekretem idealnego gulaszu jest dodanie do
bulionu ziaren jałowca – wtedy
mięso nabiera zupełnie innego wymiaru. Poza tym używam standardowych przypraw, jak
papryka,
majeranek,
ziele angielskie czy
liść laurowy. Aby
mięso w gulaszu było delikatne i miękkie, należy je gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Lepiej pogotować chwilę dłużej, niż zrazić się do tego dania niedogotowując
mięsa. Zapraszam na przepis.Zobacz też:
Cukinie faszerowane
mięsem mielonymSchab duszony w sosie własnymGołąbki bez zawijaniaProsty obiad z piekarnika z
ziemniakami i
wieprzowinąKarkówka z
pieczarkamiPorcji: 4-6 Czas gotowania: 2 godzinySkładniki1 kg
wołowiny, np.
łopatkimajeranekpapryka słodkapapryka ostramajeraneksól i
pieprzpół szklanki
mąkiolej do smażenia2 średnie
cebule2 ząbki
czosnku600 ml
bulionu5 ziaren jałowca5 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowePrzepis1
Wołowinę kroimy w kostkę o wymiarach około 1,5x1,5 cm.
Mięso oprószamy obficie
majerankiem,
papryką słodką i ostrą oraz
solą i
pieprzem. Następnie obtaczamy je w
mące. Smażymy na mocno rozgrzanym
oleju na złoto -
mięso ma się dobrze zrumienić.2Następnie przekładamy
wołowinę do garnka. Na tej samej patelni co smażyliśmy
mięso, podsmażamy
cebulę pokrojoną w
pióra oraz posiekany
czosnek. Smażymy do zeszklenia i przekładamy do
mięsa.3
Mięso zalewamy
bulionem, dodajemy ziarna jałowca, ziarna
ziela angielskiego oraz
liście laurowe. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż
mięso będzie delikatne i miękkie. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut, aż
woda z sosu odparuje i stanie się gęstszy.