Wykonanie
Po świątecznym ucztowaniu marzyło mi się dziś coś zwyczajnego i prostego, a taki jest na pewno klasyczny gulasz z
wieprzowiny. Przygotowałam go z
szynki, przyprawiłam
czosnkiem,
słodką papryką i
majerankiem. Podałam go z
kaszą i oczywiście
kiszonym ogórkiem.
Składniki :500 g.
mięsa wieprzowego (
szynka,
karkówka,
łopatka)1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1,5 łyżki
mąki pszennej3 ziarna
ziela angielskiego2-3
liście laurowe3 łyżki
oleju1,5 szklanki
wody1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej
papryki0,5 łyżeczki
majerankusólczarny pieprzPrzygotowanie :Umyte i osuszone
mięso kroję w dość dużą kostkę, podobnie kroję
cebulę. Kawałki
mięsa wrzucam na moment do miseczki z
mąką, mieszam je lekko by się nią pokryły (
mąkę która zostanie zachowuję). Rozgrzewam
olej w głębokiej patelni, wrzucam
mięso, lekko je
solę i smażę na rumiano z każdej strony. Następnie na patelnię dorzucam
cebulę i smażę razem do jej zeszklenia. Dolewam
wodę, dodaję
paprykę,
majeranek, posiekany
czosnek,
ziele angielskie i
liście laurowe i pod przykryciem duszę aż
mięso będzie zupełnie miękkie. Wtedy odlewam kilka łyżek sosu, schładzam go i rozprowadzam w nim pozostałą
mąkę. Tak przygotowaną zawiesinę wlewam na patelnię, mieszam podgrzewając dalej by sos zgęstniał. Doprawiam sos do smaku. Podaję z
kaszą.