Wykonanie
Pyszna domowa
wędlina na kanapki. Zdecydowanie lepsza od tej sklepowej. W ten sposób możecie przyrządzić
wędlinkę z ulubionego rodzaju
mięsa. Polecam Wam baaardzo :)Składniki:2,5 kg
szynki,
łopatki lub karczku50g
soli peklowej500ml
wody przegotowanej letniej2
liście laurowe3
ziela angielskie4 kulki jałowca4 ząbki
czosnku (obrane i pokrojone w plasterki)
Szynkę dokładnie umyć.
Sól dokładnie rozpuścić w wodzie i przestudzić. Dodać
przyprawy. W misce lub najlepiej kamionkowym garnku ułożyć
mięso i zalać roztworem (
mięso powinno być dokładnie całe przykryte i dociążone np słoikiem z
wodą). Odstawić w zimne miejsce na 12-14 dni (przewracamy co 2-3 dni). Po tym czasie wyjmujemy z zalewy, wkładamy do
szynkowara (można wcześniej umieścić w woreczku).
Szynkowar wstawić do dużego garnka i zalać do wysokości rantu zimną
wodą. Postawić na gazie i podgrzewać do osiągnięcia temp. 90 stopni. Od tego momentu zmniejszamy ogień i parzymy ok. 1 godziny i 40 minut. Po tym czasie
szynkowar wyjąć, ostudzić w zimnej wodzie, a następnie wstawić na noc do lodówki. Rano delikatnie wyjąc woreczek i już możemy cieszyć się pyszną
wędlinka na śniadanie. Smacznego :)