Wykonanie
Mielonka zrobiona domowym sposobem gwarantuje nam niepowtarzalny smak i pewność,że jemy
mięso bez dodatkowych wypełniaczy.Poza tym jest ona bardzo prosta w wykonaniu.Składniki:-ok. 1,5 kg
mięsa, np.
łopatki-
pieprzMięso kroimy na małe kawałki i zanurzamy na ok. 10 godzin w solance:-1,5 l
wody-7-8 dkg
soli-płaska łyżka
soli peklowej-2 ząbki
czosnku-
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty,
kolendra,
listki laurowePrzygotowanie solanki jak przy mięsach pieczonych.
Po zapeklowaniu
mięso płuczemy w zimnej wodzie a następnie mielimy w maszynceprzez grube oczka.
Przyprawiamy jedynie
pieprzem do smaku i dokładnie wyrabiamy.
Nakładamy do szerokich słoików ( najlepiej 0 , 5 l ) dokładnie uciskając.
Wstawiamy do garnka zalanego
wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy przez 60 minut na niewielkim ogniu, licząc od momentu zagotowania się
wody.
Po wystudzeniu
mielonka nadaje się już do spożycia.Słoiki z
mielonką przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!