ßßß Cookit - przepis na Mielonka domowa

Mielonka domowa

nazwa

Wykonanie

Mielonka zrobiona domowym sposobem gwarantuje nam niepowtarzalny smak i pewność,
że jemy mięso bez dodatkowych wypełniaczy.
Poza tym jest ona bardzo prosta w wykonaniu.
Składniki:
-ok. 1,5 kg mięsa, np. łopatki
-pieprz
Mięso kroimy na małe kawałki i zanurzamy na ok. 10 godzin w solance:
-1,5 l wody
-7-8 dkg soli
-płaska łyżka soli peklowej
-2 ząbki czosnku
-ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kolendra, listki laurowe
Przygotowanie solanki jak przy mięsach pieczonych.
Po zapeklowaniu mięso płuczemy w zimnej wodzie a następnie mielimy w maszynce
przez grube oczka.
Przyprawiamy jedynie pieprzem do smaku i dokładnie wyrabiamy.
Nakładamy do szerokich słoików ( najlepiej 0 , 5 l ) dokładnie uciskając.
Wstawiamy do garnka zalanego wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy przez 60 minut na niewielkim ogniu, licząc od momentu zagotowania się wody.
Po wystudzeniu mielonka nadaje się już do spożycia.
Słoiki z mielonką przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/02/mielonka-domowa.html