Wykonanie
Pieczony kawałek
mięsa w pomarańczach to dobry pomysł na święta, zwłaszcza jeżeli mamy ochotę na coś innego niż tradycyjna pieczeń. Przygotowałam ją w glazurze pomarańczowej dzięki
czemu nie wysycha po dłuższym przechowywaniu w lodówce. Idealna do dań obiadowych lub na kanapki. Polecam :)
SKŁADNIKI :1 kg
mięsa łopatki lub
szynki ( wysoka część )3 ząbki
czosnkusólostra papryka w proszku do smaku1 łyżeczka
kolendry utartej w moździerzu2-3
pomarańcze1 łyżka
żelatynyMARYNATA :3 litry
wody, nie musi być gotowana3 duże łyżki
soli2
liście laurowe3 kulki
ziela angielskiego5 ziarnek
pieprzu4 ząbki
czosnku, obrane i pokrojone na kawałki1 łyżka
majerankuPRZYGOTOWANIE :
Mięso oczyszczamy z ewentualnych błon lub tłuszczu, płuczemy. Składniki marynaty mieszamy w dużym garnku, umieszczamy
mięso w marynacie, musi być całkowicie zakryte płynem, przykrywami i odkładamy na 3-4 dni do lodówki lub zimą na balkon.
Mięso wyciągamy z marynaty, odkładamy na durszlak do całkowitego odsączenia. Następnie
mięso nacieramy
czosnkiem, odrobiną
soli,
papryka i
kolendrą.
Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy boki i robimy igłą dziurki w woreczku aby para mogła swobodnie uciekać.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez 2 godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu pieczeni przecinamy rękaw a powstały sos przelewamy do garnka, jest jego około 1 szklanka. Do sosu dodajemy sok z jednej
pomarańczy oraz 3 plastry
pomarańczy ze skórką. Gotujemy około 20 minut, przecedzamy przez sitko aby
wywar był gładki. Dodajemy do gorącego
wywaru żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, studzimy. Pieczeń przekładamy do woreczka, wlewamy tam tężejącą już
galaretkę, woreczek ciasno zakręcamy i odkładamy do lodówki.
Galaretka powinna otoczyć całą pieczeń.
Mięso wykładamy na talerz, ozdabiamy plastrami
pomarańczy ( w plastry możemy powbijać wykałaczki aby nie spadały
pomarańcze ),
rodzynkami lub
żurawiną. Kroimy w plastry. Smacznego.