Wykonanie
Szynka przygotowana w domu jest pyszna a według tego przepisu zadowoli nie jedno podniebienie. Jest to świetna alternatywa dla
wędlin kupowanych, wiadomo co w niej jest i przede wszystkim dłużej zachowuje świeżość a siatka nadaje
mięsu ładny kształt. Pieczeń dobrze się kroi, jest krucha, smaczna i nie wysuszona. Idealna na święta, przyjęcia i nie tylko. Polecam.
SKŁADNIKI :1 kg
szynki bez kości
sól,
pieprz i
słodka papryka w proszku do smaku2-3
ziela angielskie3-4 ziarnka
pieprzu1/2 łyżeczki ziarnek
kolendry2 ziarnka jałowca2 rozgniecione ząbki
czosnku1 łyżeczka
majerankuZALEWA DO PEKLOWANIA :2 litry
wody (nie musi być gotowana)2 duże łyżki
soli2
liście laurowe4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majeranku2
ziela angielskiekilka kulek
pieprzuPRZYGOTOWANIE :
Mięso myjemy, nacieramy
majerankiem, wkładamy do wysokiego garnka, dodajemy
liść laurowy, ziele,
pieprz w ziarnkach, 4 ząbki pokrojonego
czosnku i zalewamy
wodą z
solą.
Mięso musi by ć całkowicie zakryte. Garnek przykrywamy, odkładamy do lodówki lub w zimne miejsce na 12 lub 24 godziny.
Mięso wyciągamy z zalewy, jest już pachnące i nabiera ładnego koloru. Nacieramy rozgniecionymi
przyprawami,
czosnkiem,
kolendrą, jałowcem,
solą,
pieprze i
papryką.Wkładamy delikatnie
szynkę w siatkę, jeżeli nie mamy, można użyć nici i ładnie ją związać, jeszcze lekko posypujemy
papryką i
majerankiem.Zawijamy
mięso w folię aluminiową, zachowa wtedy swoją soczystość i nie spali sięPieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 *C przez około 1 i 1/2 godziny. Po upływie godziny sprawdzamy miękkość patykiem do szaszłyków.
Mięso studzimy, odwijamy z foli, przecinamy siatkę, kroimy na plasterki.Smacznego.