Wykonanie
Szynka idealna!Bardzo soczysta w środku, a z zewnątrz upieczona, delikatna i mocno przyprawiona skórka.Pokrojona w grube plastry, z dobrym, domowym sosem wspaniale będzie komponowała się na talerzu, przy
boku ziemniaków, lub innych dodatków.Jednak jej cieniutkie plasterki będą ekskluzywną
wędliną na kanapce, która zaspokoi każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie :)Składniki:
szynka bez kości ( moja miała 1,800kg )Marynata2 litry
wody5 ząbków
czosnku4 łyżki
soli peklowej3
listki laurowe5 kulek
ziela angielskiegoPrzyprawy2 łyżki mielonej
papryki słodkiej czerwonejłyżeczka
pieprzu ziołowegołyżeczka
majerankupół łyżeczki
soliPrzygotowanie:W garnku mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej
mięso.Garnek z
mięsem chowamy do lodówki na 4-5 dni, raz dziennie obracając
mięso.Po 5 dniach wyciągamy
szynkę z solanki, osuszamy i nacieramy
przyprawami.W tym momencie możemy też obwiązać
szynkę sznurkiem, ale nie jest to konieczne.Przyprawione wkładamy na godzinkę do lodówki.Po godzinie
szynkę wkładamy do rękawa foliowego, wraz z
czosnkiem i liśćmi z marynaty.
Mięso wkładamy do nagrzanego, do 170st. piekarnika i pieczemy tyle czasu ile waży
mięso.W moim przypadku
szynka piekła się 2 godziny i na 10 minut przed końcem rozcinamy rękaw.




Kategorie: