Wykonanie
Domowa
szynka peklowana, którą podaję na zimno jako dodatek do kanapek czy
pieczywa. Rewelacyjna na Święta i nie tylko, ładnie prezentuje się na półmisku
wędlin i zimnych
mięs. Polecam.
SKŁADNIKI :1,2 kg wysokiego
mięsa od
szynki lub kulka z
łopatkiZALEWA DO PEKLOWANIA :3 litry
wody3 łyżki
soli3
liście laurowe3 ząbki
czosnku ,pokrojone w talarki3
ziela angielskikilka kulek
pieprzu1 łyżka
majerankuPRZYGOTOWANIE :
Mięso płuczemy, możemy odkroić resztki tłuszczu jednak ja tego nie robiłam, następnie umieszczamy kulkę w garnku. Składniki zalewy ,mieszamy aż
sól się rozpuści i zalewamy
mięso, powinno być całkowicie zakryte naszą zalewą.Peklujemy
mięso 12 godzin w chłodnym miejscu, najlepiej sprawdza się lodówka.
Mięso odcedzamy, obwijamy grubą nicią, nadając jej kształt
szynki, wkładamy do naszej zalewy w której się peklowała i gotujemy 20 minut na małym ogniu.Gaz zakręcamy i pozostawiamy
mięso w zalewie około 6 godzin, aż całkowicie ostygnie.Po tym czasie zagotowujemy ją ponownie i gotujemy następne 20 minut.
Mięso pozostawiamy w zalewie do całkowitego ostygnięcia.
Szynkę wyciągamy, odkładamy na deskę aż odcieknie z zalewy. Zawijamy ją w folię aluminiową i odkładamy na kilka godzin do lodówki aż
mięso stężeje.Odwijamy nić, kroimy na cienkie plasterki, podajemy z
pieczywem,
ćwikłą,
musztardą lub
chrzanem.Smacznego.