Wykonanie
Dzisiaj podam moją propozycję na nadziewane
mięso od
szynki. Wyższy kawałek
mięsa, nadziewamy namoczonymi,
suszonymi pomidorami i
grzybami. Pieczeń smakuje wybornie, ciepłą można pokroić na kawałki, polać sosem i podać jako danie główne.
SKŁADNIKI :1,5 kg
mięsa wieprzowego od
szynki, wyższa część5 dkg
suszonych pomidorów5 dkg suszonych podgrzybków1 łyżka suszonej
kolendrysól,
pieprz i
ostra papryka do smaku3 łyżki
olejunić do zwinięcia
mięsarękaw do
pieczenia mięsaZALEWA :2 litry
wody ( nie musi być gotowana )2 duże łyżki
soli6 ziarnek
pieprzu2 ziarnka
ziela angielskiego2
liście laurowe3 ząbki
czosnku, pokrojone na kawałkiPRZYGOTOWANIE :W dużym garnku mieszamy składniki zalewy, wkładamy tam
mięso, musi być całe zalane zalewą i pozostawiamy najlepiej na 12 godzin w zimnym miejscu, u mnie lodówka.
Suszone pomidory i
grzyby zalewamy
wodą, zagotowujemy i pozostawiamy na godzinę do namoczenia, następnie odcedzamy i wyciskamy z nadmiaru płynów.
Szynkę odcedzamy z zalewy, następnie przecinamy ją pod skosem, tak aby powstała kieszeń do faszerowania.
Mięso nacieramy
przyprawami i utartą w moździerzu
kolendrą. Następnie nadziewamy
pomidorami i
grzybami, zwijamy
szynkę i obwijamy ją grubą nicią aby się nie rozpadła.Na patelni podpiekamy
szynkę na
oleju z każdej strony, kiedy ładnie się zrumieni przekładamy ją do rękawa piekarniczego i pieczemy w piekarniku przez półtorej godziny w temperaturze 180 * C.
Mięso studzimy, kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.