Wykonanie
Pora Karnawału sprzyja moim eksperymentom w przygotowywaniu
mięsa w szynkowarze (kupić można go tu: www.sklepogrodniczy.plOto jeszcze jeden prosty sposób na wykorzystanie tego praktycznego urządzenia jakim zostałam obdarowana.Składniki :ok. 1 kg świeżego
mięsa od
szynkisól,
pieprz,
papryka ostra mielona2 ząbki
czosnkuliść laurowy
Przygotowanie :
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć
solą, posypać
papryką mieloną i
pieprzemNakłuć widelcem, natrzeć drobno pokrojonym
czosnkiemPozostawić pod przykryciem na noc, albo przynajmniej na godzinę ( w chłodnym miejscu)Na dno szykowara włożyć
liść laurowy, wcisnąć przyrządzone
mięso,
szynkowar zamknąćDo garnka z zimną
wodą wstawić urządzenie z
mięsem, gotować w temp. 90*C przez ok. 90 min. Obserwować temperaturę za pomocą termometru
Mięso wyjąć następnego dnia po wystudzeniu
szynkowara.

Już wiem, że następnym eksperymentem w którym wykorzystam
szynkowar będzie pasztet.