Wykonanie

Gotowana
golonka to kolejny pomysł na zastąpienie
wędliny.
Po wystudzaniu idealna do
chleba, ale możemy również zjeść ją na gorąco.
Składniki solanki:
-3 l
wody-15 dkg
soli-duża łyżka
soli peklowej
-2-3 ząbki pokrojonego drobno
czosnku-kilka listków laurowych
-po kilka ziaren
ziela angielskiego,
pieprzu i
kolendry ( potłuc na drobno )
Solankę przygotowujemy jak do
mięs pieczonych.
Z
golonki usuwamy kość a
mięso moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie.

Wkładamy do przygotowanej solanki i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godziny.

Po tym czasie
mięso wyciągamy i płuczemy.
Golonkę zwijamy skórą na zewnątrz i związujemy sznurkiem.

Tak zwiniętą ściśle okręcamy gazą opatrunkową i związujemy końce.

W garnku zagotowujemy
wodę z dodatkiem
listka laurowego,
czosnku i
ziela angielskiego i
soli. Wkładamy
golonkę a kiedy
woda zacznie wrzeć zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 2 godziny.

Po ugotowaniu wyjmujemy z
wody na talerz.

Przykrywamy drugim talerzem, dociskamy i obciążamy np. garnkiem z
wodą.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy wystygnie zdejmujemy obciążenie a
mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Zdejmujemy gazę i sznurki i gotowe.


Smacznego!