Wykonanie

Soczysty i kruchy
kurczak upieczony w całości w rękawie.Składniki:-duży
kurczak (powyżej 2 kg)-solanka :15 dkg
soliduża łyżka
soli peklowej3 posiekane ząbki
czosnkukilka listków laurowychpo kilka ziaren
pieprzu,
ziela angielskiego i
kolendry (stłuc)3 l zimnej
wody-
słodka papryka-
olej
Składniki solanki dokładnie mieszamy i wkładamy do niej
kurczaka.Pozostawiamy na noc lub kilkanaście godzin.

Wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną
wodą i osuszamy.Delikatnie nacieramy
olejem i posypujemy
słodką papryką.Związujemy, aby nie rozleciał się podczas pieczenia.

Wkładamy do rękawa do pieczenia,zawiązujemy końcówki a rękaw nakłuwamy w kilku miejscach.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 2 godziny.

Pół godziny przed upływem czasu rozcinamy rękaw i ponownie wstawiamy do piekarnika.


Smacznego!