Wykonanie

Kruchy, soczysty, na bazie naturalnych przypraw
schab pieczony.Składniki:-ok. 2 kg
schabu bez kości (u nas
schab z warkoczem)-
słodka papryka-
olej-solanka :3 l zimnej
wody12 dkg
solipłaska łyżeczka
cukru3 ząbki
czosnkukilka listków laurowychpo kilka ziaren
pieprzu,
ziela angielskiego i jałowcaszczypta ziaren
kolendrygałązka
rozmarynu
Czosnek kroimy w kostkę i dodajemy do
soli, wymieszanej z
cukrem.Ścieramy w palcach.
Listki laurowe,
pieprz,
ziele angielskie,
kolendrę,
jałowiec i
rozmaryn zalewamy w szklance gorącą
wodą.Przykrywamy i pozostawiamy do wystudzenia.

Składniki solanki dodajemy do
wody i dokładnie mieszamy.W solance umieszczamy opłukane w zimnej wodzie
mięso i pozostawiamy w zimnym miejscu na ok. 3 dni.Raz na dobę
mięso odwracamy.

Wyjmujemy
mięso z solanki, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy.Posypujemy słodka
papryką, skrapiamy
olejem,obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do rękawa do pieczenia.

Rękaw nakłuwamy wykałaczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 120 minut.Na 20 minut przed końcem pieczenia rękaw rozcinamy,aby
schab mógł się zrumienić.

Po upieczeniu studzimy, zdejmujemy sznurki i gotowe.



Smacznego!