Wykonanie
Z gulaszem podobnie jak z bigosem :))Ile osób - tyle przepisów i co jeden to smaczniejszy :)) Dziś podam przepis na mój gulasz podstawowy, wzbogacony tylko o
suszone grzyby. Dla mnie jest on strzałem w 10-tkę,
mięso jest mięciutkie, dobrze przyprawione, a sos ciemny i aksamitny. Oczywiście można dodać do takiego gulaszu ... praktycznie wszystko co lubimy:
suszone pomidory,
pieczarki,
paprykę,
ogórki kiszone. Ale ja lubię tę najuboższą wersję tylko z
grzybami - najbardziej. I właśnie z
wieprzowiny, a nie z
wołowiny, co może niektórym wydać się ... profanacją, bo prawdziwy gulasz podobno powinien być z
wołowiny.
Składniki:1.5kg
mięsa wieprzowego (u mnie 1kg
łopatki i 1/2kg
szynki)garść
suszonych grzybów2
cebule3
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiegosólpieprzmielona
papryka słodka i ostra
majeranek2 ząbki
czosnkuolej2 łyżeczki
mąkiWykonanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę posypujemy dokładnie
przyprawami i wstawiamy do lodówki co najmniej na 1h. Ja zazwyczaj takie zabieg przeprowadzam poprzedniego dnia i
mięso ląduje w lodówce na całą noc. Na patelni rozgrzewamy mocno
olej i podsmażamy
mięso z wszystkich stron. Możemy je nawet lekko przypalić, sos będzie miał wtedy ładniejszy kolor. Pod koniec smażenia dorzucamy posiekaną
cebulę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Podsmażamy całość jeszcze chwilę. Następnie dodajemy
suszone grzyby (nie muszą być wcześniej namoczone),
ziele angielskie,
liść laurowy i podlewamy całość
wodą, tak, aby zakryła
mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości
mięsa. Jeśli lubimy bardziej gęsty sos, na koniec rozrabiamy
mąkę w małej ilości
wody i zaciągamy go. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.