Wykonanie
Gulasz idealnie pasuje do
kaszy gryczanej czy jęczmiennej, a także do
ryżu,
makaronów,
ziemniaków oraz klusek śląskich. Jeśli chcemy aby nasz sos miał ciemny kolor, musimy mocniej obsmażyć
mięso, uważając przy tym aby go nie przypiec. Jeśli jednak będziemy obsmażać
mięso krótko, sos będzie miał jasny kolor.Gulasz wieprzowy jest jednym z dań, które
jada się u mnie dosyć często. Mnie nauczyła go gotować moja mama, z resztą jak większość potraw:)Składniki :1 kg
mięsa wieprzowego (
łopatka)1 duża lub 2 małe
cebuleok litra
wody3
liście laurowe4
ziela angielskiesól,
pieprzchilisłodka i ostra
czerwona paprykamajeranekolej do smażenia3 łyżki
mąkiMięso należy umyć i oczyścić, pokroić w kostkę oraz posolić i przyprawić
pieprzem.
Mięso smażymy na
oleju na brązowy kolor. Następnie przekładamy je do garnka. Dodajemy również
liść laurowy i
ziele angielskie.
Cebulę kroimy w kostkę, a następnie należy ją zeszklić na tej samej patelni, na której smażyliśmy
mięso.Dolewamy na patelnię
wodę po czym podgrzewamy jeszcze minutę i całość przelewamy do garnka, w którym znajduje się
mięso. Gotujemy na małym ogniu ok 1,5 - 2 godzin. Doprawiamy jeszcze
solą,
pieprzem,
chili, słodką i ostrą
czerwoną papryką, dodajemy
majeranek.Na koniec zagęszczamy
mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Jeszcze chwilę razem gotujemy.Smacznego!