Wykonanie
Nie
będę ukrywać, że
pieczone mięso nie jest moim ulubionym daniem. Ba! Nie lubię go. Mimo to, bywa na naszym
stole, gdyż mąż przepada za takim obiadem. Chyba jak większość mężczyzn. Zatem dziś przedstawiam danie konkretne - kawał
mięsa pieczonego w przyprawach.
Składniki:- 0,5 kg
karkówki,- 2
cebule,- 2
liście laurowe,- 4 kulki
ziela angielskiego,-
sól,
pieprz,
czerwona papryka słodka i ostra,-
tymianek,
majeranek, cząber,- 3 łyżki
oleju,- 1 łyżeczka
mąki,-
woda do podlewania
mięsa.Sposób wykonania:
Olej dokładnie mieszamy ze wszystkimi
przyprawami. Umyte i pokrojone w plastry
mięso obtaczamy w marynacie i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie w brytfannie mocno rozgrzewamy
olej. Chwilę podsmażamy pokrojoną w piórka
cebulę, po czym smażymy
mięso z każdej strony. Dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie i gdy
mięso jest mocno zarumienione z obu stron, zmniejszamy ogień i smażymy
karkówkę pod przykryciem. Czas pieczenia zależy od jakości i grubości
mięsa. Nie może być krótki, by
mięso było miękkie i kruche. Zarezerwujmy sobie dobre 1,5 godziny. Co jakiś czas można
mięso podlać odrobiną
wody, a na koniec zaciągnąć
mąką wymieszaną w zimnej wodzie.
Karkówkę najlepiej podawać z ziemniaczkami polanymi powstałym sosem i
cebulką.