ßßß
Składniki:- 0,5 kg karkówki,- 2 cebule,- 2 liście laurowe,- 4 kulki ziela angielskiego,- sól, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra,- tymianek, majeranek, cząber,- 3 łyżki oleju,- 1 łyżeczka mąki,- woda do podlewania mięsa.Sposób wykonania:Olej dokładnie mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Umyte i pokrojone w plastry mięso obtaczamy w marynacie i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie w brytfannie mocno rozgrzewamy olej. Chwilę podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, po czym smażymy mięso z każdej strony. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gdy mięso jest mocno zarumienione z obu stron, zmniejszamy ogień i smażymy karkówkę pod przykryciem. Czas pieczenia zależy od jakości i grubości mięsa. Nie może być krótki, by mięso było miękkie i kruche. Zarezerwujmy sobie dobre 1,5 godziny. Co jakiś czas można mięso podlać odrobiną wody, a na koniec zaciągnąć mąką wymieszaną w zimnej wodzie.Karkówkę najlepiej podawać z ziemniaczkami polanymi powstałym sosem i cebulką.