ßßß
Skł a dniki:50 dag szynki1 cebulaolej do smażenia (ok. pół szklanki)1 ząbek czosnku2 -3 łyżki mąkiziele angielskieliść laurowymielony czarny pieprzmielona czerwona słodka paprykakilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolo rowy lub zielony)przyprawa do gyrosasólSpo sób przygotowania:1. Umyte mięso kroimy w grube p lastry, oprószamy solą, pieprzem, papryką i gyrosem .2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy mięso i mocno rumienimy (im mocniej się przypiecze, tym sos będzie ciemniejszy).3. W między czasie siekamy cebulę, zeszklić w rondelku, w którym będziemy robić sos. Dodajemy też drobno posiekany czosnek.4. Mięso przekł adamy do rondelka, a na oleju, na którym sm ażyliśmy mięso, rumienimy mąkę (i znó w im mocniej ją zrumienimy, tym sos będzie ciemniejszy).5. Patelnię z al ewamy wodą - 1-1,5 szklanki, (i nie obawiajcie się odgłosu dochodzącego z patelni, narobi się trochę dymu, ale tak musi być), przez chwilę mieszamy mąkę z wodą i wl ewamy do garnka z mięsem . Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach .6. Całość gotujemy pod przykryciem ok 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Jeśli pod koniec sos jest za rzadki, to dodajemy mąki (ok. 1 łyżkę lub wedle uznania), a jeśli za gęsty to delikatnie podlewamy wodą.7. Go tow y sos podajemy z tym na co mamy ocho tę - ziemniakami, kaszami, ryżem, kopytkami, śląskimi kluskami itp. itd. :) A do tego np. ogórek kiszony :)Smacznego!!!Źródło: Domowe gotowanie