ßßß Cookit - przepis na Szynka w sosie polskim

Szynka w sosie polskim

nazwa

Wykonanie

Od zawsze zastanawiałam się, jak to się robi, by sos bez żadnych sztucznych ulepszaczy z torebek wyszedł brązowy. Aż trafiłam na ten idealny przepis!
Skł a dniki:
50 dag szynki
1 cebula
olej do smażenia (ok. pół szklanki)
1 ząbek czosnku
2 -3 łyżki mąki
ziele angielskie
liść laurowy
mielony czarny pieprz
mielona czerwona słodka papryka
kilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolo rowy lub zielony)
przyprawa do gyrosa
sól
Spo sób przygotowania:
1. Umyte mięso kroimy w grube p lastry, oprószamy solą, pieprzem, papryką i gyrosem .
2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy mięso i mocno rumienimy (im mocniej się przypiecze, tym sos będzie ciemniejszy).
3. W między czasie siekamy cebulę, zeszklić w rondelku, w którym będziemy robić sos. Dodajemy też drobno posiekany czosnek.
4. Mięso przekł adamy do rondelka, a na oleju, na którym sm ażyliśmy mięso, rumienimy mąkę (i znó w im mocniej ją zrumienimy, tym sos będzie ciemniejszy).
5. Patelnię z al ewamy wodą - 1-1,5 szklanki, (i nie obawiajcie się odgłosu dochodzącego z patelni, narobi się trochę dymu, ale tak musi być), przez chwilę mieszamy mąkę z wodą i wl ewamy do garnka z mięsem . Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach .
6. Całość gotujemy pod przykryciem ok 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Jeśli pod koniec sos jest za rzadki, to dodajemy mąki (ok. 1 łyżkę lub wedle uznania), a jeśli za gęsty to delikatnie podlewamy wodą.
7. Go tow y sos podajemy z tym na co mamy ocho tę - ziemniakami, kaszami, ryżem, kopytkami, śląskimi kluskami itp. itd. :) A do tego np. ogórek kiszony :)
Smacznego!!!
Źródło: Domowe gotowanie
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/04/szynka-w-sosie-polskim.html