Wykonanie
Od zawsze zastanawiałam się, jak to się robi, by sos bez żadnych sztucznych ulepszaczy z torebek wyszedł brązowy. Aż trafiłam na ten idealny przepis!
Skł a dniki:50 dag
szynki1
cebulaolej do smażenia (ok. pół szklanki)1 ząbek
czosnku2 -3 łyżki
mąkiziele angielskieliść laurowymielony
czarny pieprzmielona czerwona
słodka paprykakilka ziarenek
pieprzu (może być czarny, kolo rowy lub zielony)
przyprawa do gyrosasólSpo sób przygotowania:1. Umyte
mięso kroimy w grube p lastry, oprószamy
solą,
pieprzem,
papryką i gyrosem .2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy
mięso i mocno rumienimy (im mocniej się przypiecze, tym sos będzie ciemniejszy).3. W
między czasie siekamy
cebulę, zeszklić w rondelku, w którym będziemy robić sos. Dodajemy też drobno posiekany
czosnek.4.
Mięso przekł adamy do rondelka, a na
oleju, na którym sm ażyliśmy
mięso, rumienimy
mąkę (i znó w im mocniej ją zrumienimy, tym sos będzie ciemniejszy).5. Patelnię z al ewamy
wodą - 1-1,5 szklanki, (i nie obawiajcie się odgłosu dochodzącego z patelni, narobi się trochę
dymu, ale tak musi być), przez chwilę mieszamy
mąkę z
wodą i wl ewamy do garnka z
mięsem . Dodajemy
ziele angielskie,
liść laurowy i
pieprz w ziarenkach .6. Całość gotujemy pod przykryciem ok 2 godzin, aż
mięso będzie miękkie. Jeśli pod koniec
sos jest za rzadki, to dodajemy
mąki (ok. 1 łyżkę lub wedle uznania), a jeśli za gęsty to delikatnie podlewamy
wodą.7. Go tow y sos podajemy z tym na co mamy ocho tę -
ziemniakami,
kaszami,
ryżem, kopytkami, śląskimi kluskami itp. itd. :) A do tego np.
ogórek kiszony :)Smacznego!!!Źródło: Domowe gotowanie