ßßß
Składniki:1 kg mięsa wieprzowego od szynkiMarynata:3 łyżki oleju roślinnego3/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonego majeranku1 łyżeczka suszonego rozmarynu2 ząbki czosnku (drobno posiekane)1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki4 ziela angielskie4 liście laurowe
Wszystkie sypkie składniki marynaty utrzeć w moździerzu. Dodać czosnek i olej. Umyte i osuszone mięso natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni (bez termoobiegu). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut. Temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i piec jeszcze około 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń zostawić na około 15 minut do równomiernego rozejścia się soków wewnątrz. Pokroić na plastry i podawać z ulubionymi dodatkami polaną sosem wytworzonym podczas pieczenia. Smacznego!