Wykonanie
Mam dziś dla Was przepis mojej mamy. Nie
będę ukrywać, że dość sceptycznie podchodziłam do tej potrawy.
Mięso w słoiku? Brzmiało dziwnie, ale okazało się, że pozory często
mylą. Spróbowałam i okazało się, że jest pyszne. Poza tym to dość wielofunkcyjna potrawa :) Nadaje się na kanapkę, do obiadu, czy też do sałatki. Spróbujcie, może też Wam posmakuje :)

1,5kg karczku lub
szynkiok. 1 i 1/2 łyżeczki
soli6 ząbków
czosnkupieprz czarny, mielonypół łyżeczki
soli peklowej
ziele angielskie2-4
listki lauroweszczypta
majerankuMięso umyj i pokrój w sporą kostkę. Przełóż je do miski, posyp
solą,
solą peklową,
pieprzem i
majerankiem.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do miski z
mięsem. Na koniec dodaj jeszcze
liście laurowe i kilka ziaren
ziela angielskiego, całość wymieszaj.
Mięso przykryj pokrywką i pozostaw w chłodnym miejscu na ok. 8h.Po tym czasie przełóż
mięso do czystych i suchych słoików, tak aby wypełniało 3/4 objętości. Do każdego słoika wlej ok. 3 łyżek
wody. Na wierzch słoika można ewentualnie wyłożyć łyżkę
smalcu. Słoiki dobrze zakręć. Piecz ok. 1,5h w temperaturze 200 stopni.

