ßßß Cookit - przepis na Mięso w słoiku

Mięso w słoiku

nazwa

Wykonanie

Mam dziś dla Was przepis mojej mamy. Nie będę ukrywać, że dość sceptycznie podchodziłam do tej potrawy. Mięso w słoiku? Brzmiało dziwnie, ale okazało się, że pozory często mylą. Spróbowałam i okazało się, że jest pyszne. Poza tym to dość wielofunkcyjna potrawa :) Nadaje się na kanapkę, do obiadu, czy też do sałatki. Spróbujcie, może też Wam posmakuje :)
1,5kg karczku lub szynki
ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli
6 ząbków czosnku
pieprz czarny, mielony
pół łyżeczki soli peklowej
ziele angielskie
2-4 listki laurowe
szczypta majeranku
Mięso umyj i pokrój w sporą kostkę. Przełóż je do miski, posyp solą, solą peklową, pieprzem i majerankiem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do miski z mięsem. Na koniec dodaj jeszcze liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, całość wymieszaj. Mięso przykryj pokrywką i pozostaw w chłodnym miejscu na ok. 8h.
Po tym czasie przełóż mięso do czystych i suchych słoików, tak aby wypełniało 3/4 objętości. Do każdego słoika wlej ok. 3 łyżek wody. Na wierzch słoika można ewentualnie wyłożyć łyżkę smalcu. Słoiki dobrze zakręć. Piecz ok. 1,5h w temperaturze 200 stopni.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/10/mieso-w-soiku-czyli-zdrowsza-i.html