Wykonanie
Typowa jesienno-zimowa zupa. Rozgrzewająca, sycąca, bardzo smaczna. Myślałam, że
papryka sprawi, że zupa będzie trochę mdła ale wcale tak nie było. Gorąca zachęcam do ugotowania. Przepis z bloga Kuchnia domowa Ani .
Składniki :1 kg
szynki ( lub innego
mięsa wieprzowego )2
cebule1
czerwona papryka400 g
ziemniaków250 g
pieczarek1 duża
marchewka1 puszka ( 400 g )
pomidorówczosnek świeży lub w proszku
przyprawa do
wieprzowiny ( pominęłam )2
liście laurowe6 kulek
ziela angielskiegomajeranekcząber4 kulki jałowca
sól,
pieprzsłodka papryka mielonaostra mielona
paprykakminekpieprz cayenee ( można pominąć jeśli użyjecie więcej
ostrej papryki )
olejwodaMięso tniemy w niewielką kostkę. Przyprawiamy
przyprawą do
wieprzowiny lub innymi ulubionymi,
czosnkiem mielonym lub świeżym, dodajemy odrobinę
oleju. Najlepiej
mięso zamarynować tak dzień wcześniej ale jeśli nie macie tyle czasu najlepiej odstawić do lodówki na 30 minut.
Marchew i
cebulę siekamy w półplasterki. Wcześniej zamarynowane
mięso podsmażamy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy
marchew i
cebulę. Chwilę jeszcze smażymy i zalewamy całość gorącą
wodą.
Wody ma być nieco ponad
mięso. Dokładamy
ziele angielskie,
liść laurowy,
jałowiec,
pomidory, 1 łyżeczkę mielonej
słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki
ostrej papryki. Gotujemy na wolnym ogniu, w razie potrzeby dolewamy
wody.W międzyczasie
ziemniaki kroimy w kostkę,
pieczarki w półplasterki a
paprykę w kostkę lub krótkie paski.
Pieczarki przekładamy na patelnię z niewielką ilością
oleju, podsmażamy je do momentu aż cała
woda z nich wyparuje. Solimy,
pieprzymy do smaku.Kiedy
mięso będzie miękkie dodajemy
ziemniaki i
pieczarki. Gotujemy kolejne 15-20 minut. Pod koniec gotowania dokładamy
paprykę. Doprawiamy
majerankiem, cząbrem,
kminkiem,
solą ,
pieprzem.Smacznego :)