Wykonanie
Pizza z warzywami to świetna odmiana dla tradycyjnej pizzy z
wędliną. Jak dla mnie rewelacja, smaczna, chrupiąca idealna na przekąskę. Pyszna również na drugi dzień.
SKŁADNIKI :300 g
maka pszenna20 g
drożdże100 ml ciepłej
wodyszczypta
soli2 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki, suszonej
bazyliiMąkę wsypujemy do miski, wlewamy rozpuszczone
drożdże w ciepłej wodzie oraz
olej, wsypujemy
sól i
bazylię. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Pozostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 40 minut.NADZIENIE :1
bakłażan1 mała
cukinia1/2
czerwonej papryki3-4
pieczarki1 mała
cebulasól,
pieprzoregano2 łyżki
oleju50 g
sera goudy50 g
sera feta20 g
sera gorgonzoli2 łyżeczki przecieru
Bakłażana i
cukinię kroimy na plastry, oprószamy
solą i pozostawiamy na 30 minut. Gdy puszczą sok, płuczemy je pod bieżącą
wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie podsmażamy, z obu stron na
oleju na patelni. Podobnie podsmażamy oczyszczoną i pokrojona
paprykę z
cebulą następnie
pieczarki ścieramy w plastry.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 20 cm i grubości około 1 cm. Formę smarujemy
oliwą na której układamy ciasto. Na cieście rozsmarowujemy przecier, posypujemy
przyprawami, układamy plastry
bakłażana i
cukinii, posypujemy
papryką z
cebulą oraz
pieczarkami. Na koniec posypujemy pizzę
serami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 *C, przez 20-25 minut.