Wykonanie
Cieszę się, że przygotowując
bakłażana faszerowanego zamiast tradycyjnego
ryżu, wybrałam
kaszę jaglaną. Trochę obawiałam się tej zamiany, jednak okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. Wprawdzie
kasza nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku, ale to okazało się plusem, gdyż pozostałe dodatki znakomicie nadały smak i charakter potrawie. Jeszcze bardziej ucieszyłam się gdy wyczytałam, że
kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu, w dzisiejszych czasach jest to bardzo ważne, gdyż większość z nas ma silnie zakwaszone organizmy, neutralizuje też nadmiar kwasów żołądkowych dzięki
czemu skutecznie zwalcza zgagę. O dobrodziejstwach tejże
kaszy można jeszcze wiele wyczytać, tak więc do dzieła.
Składniki na jedną porcję:1
młody bakłażan1/4 szklanki
kaszy jaglanej3
pieczarki1/2
czerwonej papryki1 mała
cebulamały kawałek
cukinii1
jajko3 ząbki
czosnkusól,
pieprzy,
oregano,
bazyliaolej do smażenia
Bakłażana należy przekroić na pół, wydrążyć środek pozostawiając 1 cm margines posolić i odstawić na pół godziny.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.Wydrążony środek pokroić na małe kawałki i również posolić, odstawić na pół godziny, a następnie odcisnąć powstałą
wodę.
Paprykę,
cebulę,
cukinię,
pieczarki pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
paprykę i dusić na małym ogniu około 10 minut, następnie dodać
cebulę,
pieczarki,
bakłażana i
cukinię, przyprawić i smażyć do miękkości składników. Następnie ostawić patelnie na bok i wbić
jajko, dodać
kaszę, dokładnie wymieszać, ale nie smażyć.Łupiny
bakłażana wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut i piec w temperaturze 170 stopni. Następnie wyjąć, napełnić farszem i piec jeszcze przez 15 minut.