Wykonanie
Mini pizze to świetna przekąska na ciepło lub zimno, są smaczne i smakują każdemu. Nadziałam je
kurczakiem i warzywami, jednak farsz może być dowolny np. z
mięsa mielonego lub tylko warzyw.Każda wersja jest rewelacyjna.
SKŁADNIKI : na 4-5 sztuk300- 350 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
oleju1/5 kostki
drożdży 100 g125 ml ciepłej
wodyszczypta
oreganoDo miski wylewamy
drożdże rozpuszczone w wodzie, wsypujemy
mąkę,
przyprawy olej i wyrabiamy gładkie ciasto, jest dość twarde ale takie ma być, nakrywamy miskę ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.FARSZ :1 mała
pierś z kurczaka1
papryka czerwonakawałek
bakłażanakawałek
cukiniikilka
pieczareksól,
pieprz i
ostra papryka do smakuszczypta
ziół prowansalskich15 dkg
sera żółtego, startego na tarce
ketchup do posmarowania ciasta
olej do podpieczenia
mięsa i warzywNa patelni, na
oleju podpiekamy pokrojoną
pierś z kurczaka, doprawiamy
papryka,
ziołami,
solą i
pieprzem. Dodajemy pokrojone warzywa w kostkę i smażymy aż odparują płyny. Farsz odkładamy do ostudzenia.PRZYGOTOWANIE :Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje, rozwałkowujemy na placki.Smarujemy każdy
ketchupem i posypujemy odrobiną
sera, na to kładziemy po dwie łyżki farszu, następnie zbieramy brzegi ciasta i sklejamy, tak aby pizza przypominała sakiewkę (otwarty pieróg ), posypujemy resztą
sera.Pizze przekładamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku 10- 15 minut w temperaturze 190 *C.Podajemy ciepłe posypane świeżym
oregano lub
natką pietruszki.Pizza jest również pyszna na zimno.Smacznego.