Wykonanie
Calzone to inaczej zamknięta pizza w kształcie dużego pieroga. Farsz oczywiście może być dowolny, a to jest moja ulubiona i sprawdzona wersja :)
Składniki: (na 4 sztuki)3 pojedyncze
piersi z kurczaka500 g
pieczarek2
cebule1
papryka czerwona150 g
żółtego seraketchupprzyprawa gyros,
oregano,
sól,
pieprz,
papryka ostra1 łyżka
oleju600 g
mąki50 g świeżych
drożdży1
żółtko jajka3/4 szklanki
wody1 łyżeczka
soli1 łyżka
cukru1 łyżka
olejuPrzygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w talarki, a
cebulę i
paprykę w kosteczkę. Wrzucamy na gorącą patelnie, bez tłuszczu, gdyż zależy nam tylko, aby warzywa zmiękły oraz odparowały
wodę.
Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, doprawiamy
przyprawą gyros i smażymy na
oleju. Usmażone
piersi z kurczaka oraz warzywa łączymy i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodajemy do naszego farszu
starty ser żółty oraz
ketchup i doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką oraz
oregano.Przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozcieramy z
cukrem i pozostawiamy na około 5 minut.
Mąkę mieszamy z
solą, wlewamy zaczyn z
drożdży, ciepłą
wodę oraz
żółtko jaja. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie zbyt lepkie dodajemy jeszcze trochę
mąki. Na koniec wlewamy
olej i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie.Gotowe ciasto przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsceCiasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na kształt owalny. Na ciasto nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi. Łączenie można docisnąć widelcem, żeby ciasto nie rozkleiło się.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blaszce układamy folię aluminiową, a na niej calzone i pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia.Smacznego!