Wykonanie
Znakomity pomysł na kolację bądź spotkanie ze znajomymi. Smaczny farsz owinięty
ciastem drożdżowym. Wyglądem przypomina ogromną
bułkę z nadzieniem. Stromboli swoimi korzeniami sięga do Stanów Zjednoczonych.
Ciasto drożdżowe:2 szklanki
maki pszennej0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
cukru3 łyżki
oleju35 g świeżych
drożdży200 ml letniej
wodyFarsz:
KeczupOregano5 plastrów
wędliny0,5
czerwonej papryki150 g
pieczarek100 g wędzonego
kurczaka150 g
fileta z piersi kurczakaPrzyprawa do kurczaka200 g
żółtego seraZiarna
sezamuMleko do posmarowania
Olej do smażeniaDo miski wsypujemy
mąkę,
sól i
cukier. Dolewamy
olej. W szklance rozrabiamy letnią
wodę z
drożdżami, przelewamy do
mąki i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Pieczarki, wędzonego
kurczaka i
czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Pierś z kurczaka kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy
przyprawą do kurczaka i smażymy na patelni.Gdy ciasto już podrośnie, wyjmujemy je na blat, rozwałkowujemy na duży placek. Po bokach nacinamy 2 cm paski, środek zostawiamy pusty.
Środek smarujemy
keczupem, sypiemy
oregano, układamy
wędlinę,
paprykę,
pieczarki, dwa rodzaje
kurczaka i
starty ser. Wszystko zawijamy przeplatając paski ciasta. Całość smarujemy
mlekiem i sypiemy ziarnami
sezamu. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200*C.