ßßß
Składniki:40 dag mąki pszennej5 dag drożdży2 łyżki oleju1 łyżka cukru1 łyżeczka soli1 szklanka mlekaprzecier pomidorowy20 dag sera żółtegowędlina25 dag pieczarekpapryka czerwona, oregano, zioła prowansalskieMąkę przesiewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól, olej, mąkę i wszystko dokładnie wyrabiamy łyżką (najlepiej drewnianą). Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm i kładziemy na blasze wysmarowanej masłem. Na wierzch ciasta nakładamy przecier pomidorowy, ser żółty starty na tarce jarzynowej, wędlinę i pieczarki. Całość posypujemy przyprawami. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 170 stopni. Podajemy na gorąco, pokrojoną na porcje.Smacznego!