Wykonanie
Czy wiecie, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, a więc do dzieła -
drożdże,
mąka,
mleko, a przede wszystkim pomysły na smaczną pizzę . Ja zrobiłam najprostszą, jaką potrafię - trochę
wędliny,
pieczarek i gotowa.
Składniki:40 dag
mąki pszennej5 dag
drożdży2 łyżki
oleju1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli1 szklanka
mlekaprzecier pomidorowy20 dag
sera żółtegowędlina25 dag
pieczarekpapryka czerwona,
oregano,
zioła prowansalskieMąkę przesiewamy. W ciepłym
mleku rozpuszczamy
drożdże, dodajemy
cukier,
sól,
olej,
mąkę i wszystko dokładnie wyrabiamy łyżką (najlepiej drewnianą). Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm i kładziemy na blasze wysmarowanej
masłem. Na wierzch ciasta nakładamy
przecier pomidorowy,
ser żółty starty na tarce jarzynowej,
wędlinę i
pieczarki. Całość posypujemy
przyprawami. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 170 stopni. Podajemy na gorąco, pokrojoną na porcje.Smacznego!