Wykonanie
Uwielbiam pizzę. Od zawsze. Pewnie z resztą każdy uwielbia ją od zawsze i na zawsze. Chrupiące ciasto z aromatycznymi dodatkami na ciągnącym się
serze. Genialne w swojej prostocie. Mmm... na samo hasło pizza robię się głodna. Wprawdzie najprościej złapać za telefon i zamówić z wypróbowanej pizzerii, ale po co? Jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga specjalnych przygotowań, a przynajmniej ma się pewność co się pochłania. Odkąd posiadłam tajemną wiedzę przygotowywania ciasta na pizzę ta zamawiana nie smakuje mi już tak bardzo. Kilka dni temu (w sobotę przed wypadem na RODOS) złapaliśmy z Mężem
smaka na pizzę. W portfelach delikatnie mówiąc susza, więc zamawianie nie wchodziło w grę. Za to w lodówce podstawowe produkty obecne, zapas
mąki i
drożdży też ...Cóż, pobiegliśmy z Synkiem do sklepu po
pieczarki i
czosnek, którego zbrakło. I do dzieła. Przygotowaliśmy na szybko dwie pizze. Tak zwaną "standardową" i nową kompozycję - naszą wariację na temat smaków Toskanii, w której nie mieliśmy jeszcze okazji być.
Składniki - ciasto (na dwie prostokątne blachy):
350 gram
mąki pszennej2/3
torebki drożdży w proszku1 niepełna łyżka
oleju roślinnegowoda do zagniecenia ciasta1/2 łyżeczki
soliszczypta
ziół prowansalskich i
pieprzuSkładniki - przybranie:30 dag
żółtego sera (dobrze topliwego - gatunek w zależności od preferencji, my lubimy Edam)1 kulka
mozzarelli1
cebula2-3
pieczarki2 kąski
mięsne (w tym przypadku
żeberka z mniszka)1
ogórek konserwowy (z braku kiszonego)kilka plasterków
szynki (z braku
kiełbasy wiejskiej)kilka czarnych
oliwek5-6
suszonych pomidorów z
oliwySkładniki - sos:2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego1 niepełna łyżka
oliwy z oliwekszczypta
ziół prowansalskichsporo
pieprzuszczypta
cukru1/2 małego ząbka
czosnkuPrzygotowanie:CiastoOdmierzoną
mąkę wsypujemy do miski. Mieszamy z
drożdżami,
solą i
ziołami. Dodajemy odrobinę
oleju i stopniowo wlewamy
wodę. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji nie lepiącej się do rąk. Należy ostrożnie lać
wodę. Łatwo z nią przesadzić, wtedy pozostaje tylko dosypać
mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.
DodatkiW czasie kiedy ciasto sobie rośnie my siekamy dodatki w drobniutką kostkę. Tylko do pizzy toskańskiej
oliwki pokroiliśmy na połowy, a
suszonego pomidora w paski.
Ser żółty ścieramy na tarce z grubymi oczkami, a
mozzarellę pokroiliśmy na plastry
Sos pomidorowy na ciastoUcieramy koncentrat i
oliwę z
przyprawami i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.
Pieprz niweluje kwaskowatość przecieru. Podobnie jak
cukier, tylko z nim warto nie przesadzać, żeby nie popsuć smaku.Wykończenie pizzy StandardowejWyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą połowę rozwałkowujemy na
mące na placek o wymiarach trochę większych niż blacha. Wykładamy na blachę posmarowaną
oliwą i obsypaną
mąką, tak by na każdym
boku ciasto było wysokie choć na centymetr. Nakłuwamy wykałaczką bądź widelcem. Smarujemy
sosem pomidorowym. Rozkładamy równomiernie
pieczarki,
cebulę,
ser żółty, a następnie
wędlinę i
ogórki. Na koniec lekko posypujemy
ziołami prowansalskimi i
chili.Pizza standardowa gotowa
Wykończenie Toskańskiego MarzeniaSpód ciasta przygotowujemy na blasze tak jak powyżej. Na wyłożony
żółty ser rozsypujemy posiekane
mięsko, a następnie układamy plastry
mozzarelli,
oliwki i
suszonego pomidora. Posypujemy obficie
bazylią i
chili.
Kompozycja toskańska gotowa.
Pizze pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni. Najpierw przez 8 minut na dolnych ruszcie, a kolejne
siedem na środkowym.
My wcinamy z
keczupem i
sosem Tzatzyki produkcji własnej .
Muszę przyznać, że połączenie
mozzarelli z
suszonym pomidorem,
bazylią i
oliwkami jest obłędne. Kolejna sprawdzona kompozycja. Niedługo z pewnością przedstawię nowe propozycje w tym względzie. I właśnie dlatego samodzielne robienie pizzy jest takie fajne. Możesz na nią położyć cokolwiek co Ci fantazja podpowie i co akurat masz w lodówce, a efekt tak czy siak będzie ciekawy.