ßßß Cookit - przepis na Razowa pizza na cienkim cieście

Razowa pizza na cienkim cieście

nazwa

Wykonanie

Przepis na pizzę znalazłam w książeczce dołączonej do mojego piekarnika, ale minimalnie go przerobiłam. Ciasto wyrabia nas robot kuchenny (lub maszyna do pieczenia chleba). Oczywiście kto lubi, może ręcznie ;).
Pizza wychodzi lekko chrupiąca od spodu i z wierzchu. Polecam :).
Przepis łatwy, choć trochę czasochłonny (przygotowanie 20 min., 1 godzina wyrastania i 25 min. pieczenia).
Składniki na 2 pizze:
250 g mąki pszennej razowej
250 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
50 ml oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
sos:
2 zmiksowane pomidory bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
pieprz, sól
ostry sos/ papryka mielona
dodatki wg uznania:
np. ser żółty, szynka, cebula, oliwki, pieczarki
Do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać.
Odstawić na około 15 minut do czasu, aż drożdże utworzą pianę na powierzchni.
Mąkę przesiać do robota kuchennego, dodać rozczyn z drożdży, sól i wyrabiać robotem przez 5-10 minut, powoli wlewając oliwę.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość).
Ciasto rozpłaszczyć na cienką warstwę palcami po całej powierzchni blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub oprószoną mąką).
Posmarować cienko sosem, ułożyć ser i pozostałe dodatki, posypać ziołami.
Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić pizzę do piekarnika i piec przez 25 minut.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/06/razowa-pizza-na-cienkim-ciescie.html