ßßß
 
            
         Tak więc obiad jakoś ugotowałam. Mój małżonek zdziwił się ździebko, ale nie marudził, bo gulasz wyszedł bardzo smaczny.Przepis na perski gulasz z zielonym grochemSkładniki:5-6 porcji500 g jagnięciny, gulasz wołowy1 cebula3 ząbki czosnku2 łyżki pomidorowego przecieru200 ml suszonych ziół perski, zwany sabzi gormeh, w jednakowych ilościach pietruszka, por,seler, szczypior czosnku,3 suszone limonki1 łyżka kurkumy1 łyżeczka kminu rzymskiego2 łyżeczki garam masala1 łyżeczka curry w proszku½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego3 łyżki oliwy z oliwek200 ml zielonego grochu łupanego1 ½ -2 l gorącej wody3 ziemniaki1 marchewka1 pietruszkasól do smaku1 łyżka oleju + szklanka oleju do smażenia2 łyżki oliwyWykonanie:Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone mięso, przyprawy i delikatnie podsmaż. Przełóż do garnka.Ponakłuwaj suszone limonki i wrzuć do garnka. Wlej gorącą wodę, dodaj przecier pomidorowy, groch, posól i gotuj gulasz, aż mięso będzie miękkie.Pod koniec gotowania dodaj oliwę i zamieszaj.Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz ze skórki, pokrój w słupki i usmaż jak frytki.Kiedy gulasz będzie już ugotowany dodaj usmażone warzywa i delikatnie zamieszaj.Podawaj gulasz z ryżem.
Tak więc obiad jakoś ugotowałam. Mój małżonek zdziwił się ździebko, ale nie marudził, bo gulasz wyszedł bardzo smaczny.Przepis na perski gulasz z zielonym grochemSkładniki:5-6 porcji500 g jagnięciny, gulasz wołowy1 cebula3 ząbki czosnku2 łyżki pomidorowego przecieru200 ml suszonych ziół perski, zwany sabzi gormeh, w jednakowych ilościach pietruszka, por,seler, szczypior czosnku,3 suszone limonki1 łyżka kurkumy1 łyżeczka kminu rzymskiego2 łyżeczki garam masala1 łyżeczka curry w proszku½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego3 łyżki oliwy z oliwek200 ml zielonego grochu łupanego1 ½ -2 l gorącej wody3 ziemniaki1 marchewka1 pietruszkasól do smaku1 łyżka oleju + szklanka oleju do smażenia2 łyżki oliwyWykonanie:Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone mięso, przyprawy i delikatnie podsmaż. Przełóż do garnka.Ponakłuwaj suszone limonki i wrzuć do garnka. Wlej gorącą wodę, dodaj przecier pomidorowy, groch, posól i gotuj gulasz, aż mięso będzie miękkie.Pod koniec gotowania dodaj oliwę i zamieszaj.Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz ze skórki, pokrój w słupki i usmaż jak frytki.Kiedy gulasz będzie już ugotowany dodaj usmażone warzywa i delikatnie zamieszaj.Podawaj gulasz z ryżem. Polecane przepisyPerski gulasz z klopsikami i oberżynąPerski gulasz z okrąKrolewski owoc w perskim gulaszu z kurczakaGulasz mięsny z wołowiny i fasoliGulasz mięsny z cukinią i soczewicą
Polecane przepisyPerski gulasz z klopsikami i oberżynąPerski gulasz z okrąKrolewski owoc w perskim gulaszu z kurczakaGulasz mięsny z wołowiny i fasoliGulasz mięsny z cukinią i soczewicą