ßßß
 
            
         Dziś skusiłam się i ugotowałam gheime, perski gulasz z jagnięciny i żółtej soczewicy w towarzystwie smażonych ziemniaków.Uwielbiam perską kuchnię, a nauczyłam się gotować po persku od mojego drogiego męża, który właśnie pochodzi z Iranu i jest bardzo dobrym domowym kucharzem. Cóż, dzisiejszy obiad to jednak moja pełna zasługa, ponieważ to właśnie ja ugotowałam gulasz od A do Z.Gheime gulasz zawiera ogólnodostępne przyprawy na polskim rynku. Podstawową przyprawą w tym daniu sa suszone limonki. To właśnie dzięki nim gulasz zawdzięcza swój charakterystyczny trochę kwaskowaty smak. Inne przyprawy w gulaszu są skomponowane wedle mojego osobistego smaku.Z dost ę pnością do jagnięciny to trochę różnie w Polsce. Gotowałam ten gulasz na dobrej wołowinie i też mi dobrze wyszedł.Składniki:Na 5 porcji400 g jagnięciny, stek1 cebula3 ząbki czosnku2 dl żółtej soczewicy3 suszone limonki1 łyżka przecieru pomidorowego1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka kminu1 łyżeczka kolendry w proszku1 szczypta chili w proszku2 łyżeczki soli2 duże ziemniakiWykonanie:Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij.Podziel mięso na mniejsze kawałki i podsmaż z cebulą i czosnkiem w niewielkiej ilosci oleju.Dodaj wszystkie przyprawy i smaż jeszcze przez chwilę.Przenieś wszystko do dużego garnka. Zalej gorącą wodą.Dodaj suszone limonki- zr ó b dziurki widelcem oraz przecier pomidorowy, a na koniec pos ó l.Gotuj gulasz okolo 30 minut, jeśli to jagnięcina. Po tym czasie dodaj opłukaną soczewicę i gotuj aż mięso będzie miękkie, na og ó ł jeszcze ze 40 minut. Soczewica nie może się rozgotować.Usmaż ziemniaki w niewielkiej ilości oleju i dodaj je do ugotowanego gulaszu.
Dziś skusiłam się i ugotowałam gheime, perski gulasz z jagnięciny i żółtej soczewicy w towarzystwie smażonych ziemniaków.Uwielbiam perską kuchnię, a nauczyłam się gotować po persku od mojego drogiego męża, który właśnie pochodzi z Iranu i jest bardzo dobrym domowym kucharzem. Cóż, dzisiejszy obiad to jednak moja pełna zasługa, ponieważ to właśnie ja ugotowałam gulasz od A do Z.Gheime gulasz zawiera ogólnodostępne przyprawy na polskim rynku. Podstawową przyprawą w tym daniu sa suszone limonki. To właśnie dzięki nim gulasz zawdzięcza swój charakterystyczny trochę kwaskowaty smak. Inne przyprawy w gulaszu są skomponowane wedle mojego osobistego smaku.Z dost ę pnością do jagnięciny to trochę różnie w Polsce. Gotowałam ten gulasz na dobrej wołowinie i też mi dobrze wyszedł.Składniki:Na 5 porcji400 g jagnięciny, stek1 cebula3 ząbki czosnku2 dl żółtej soczewicy3 suszone limonki1 łyżka przecieru pomidorowego1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka kminu1 łyżeczka kolendry w proszku1 szczypta chili w proszku2 łyżeczki soli2 duże ziemniakiWykonanie:Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij.Podziel mięso na mniejsze kawałki i podsmaż z cebulą i czosnkiem w niewielkiej ilosci oleju.Dodaj wszystkie przyprawy i smaż jeszcze przez chwilę.Przenieś wszystko do dużego garnka. Zalej gorącą wodą.Dodaj suszone limonki- zr ó b dziurki widelcem oraz przecier pomidorowy, a na koniec pos ó l.Gotuj gulasz okolo 30 minut, jeśli to jagnięcina. Po tym czasie dodaj opłukaną soczewicę i gotuj aż mięso będzie miękkie, na og ó ł jeszcze ze 40 minut. Soczewica nie może się rozgotować.Usmaż ziemniaki w niewielkiej ilości oleju i dodaj je do ugotowanego gulaszu. Podawaj gulasz z ryżem.Polecane przepisyPerski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochemGhormeh Sabzi – perski gulasz z suszonymi limonkamiKrolewski owoc w perskim gulaszu z kurczakaJak upiec mięso w kawałkuPotrawka z jagnięciny z bakłażanem, jabłkiem i ciecierzycą
Podawaj gulasz z ryżem.Polecane przepisyPerski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochemGhormeh Sabzi – perski gulasz z suszonymi limonkamiKrolewski owoc w perskim gulaszu z kurczakaJak upiec mięso w kawałkuPotrawka z jagnięciny z bakłażanem, jabłkiem i ciecierzycą