ßßß
 
            
         Zrobiłam pyszną potrawkę, znowu mnóstwo składników ale przepis warty do wypróbowania. Dla mnie to był test, bo chciałam trochę poeksperymentować ze składnikami w nowych, kulinarnych zestawieniach, np. czy jabłko pasuje z bakłażanem i ciecierzycą.
Zrobiłam pyszną potrawkę, znowu mnóstwo składników ale przepis warty do wypróbowania. Dla mnie to był test, bo chciałam trochę poeksperymentować ze składnikami w nowych, kulinarnych zestawieniach, np. czy jabłko pasuje z bakłażanem i ciecierzycą. Szczerze mówiąc to byłam niepewna co do tego związku ale na próżno. Potrawka z jagnięciny z bakłażanem, jabłkiem i ciecierzycą okazała się dobrym pomysłem, nie za ostre curry, które podałam z szafranowym ryżem, a jak ugotować ryż rodem z perskiej kuchni to się dowiecie z następnego postu. Składniki:400 g udźca jagnięcego1 cebula4 ząbki czosnku3 bakłażany, średniej wiekości2 winne jabłka4 dl wody8 kapsułek kardamonu1 ½ łyżeczki curry w proszku1 ½ łyżeczki kminu (nie kminku)1 łyżeczka mielonej kolendry2 łyżki przecieru pomidorowego1 puszka ciecierzycy1 doniczka świeżej kolendryolej do smażeniaWykonanie:Podziel mięso na mniejsze kawałki. Podsmaż w niewielkiej ilości oleju.Obierz i posiekaj cebulę. Obierz czosnek i wyciśnij przez praskę wraz ze wszystkimi, suchymi przyprawami i przecierem pomidorowym. Zacznij gotować potrawkę na małym ogniu.Obierz jabłka, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj curry około godziny.W międzyczasie podziel bakłażany na nieco większe kawałki i posól. Zostaw na parę minut, aż puszczą sok.Smaż bakłażany na oleju, a następnie dodaj do curry wraz z ciecierzycą.Tuż przed podaniem posyp świeżą kolendrą.Jeśli lubisz kuchnię LCHF, to ten przepis jest akurat na twoje cebulki smakowe, a wszystkim innym co jedzą węglowodany bez ograniczeń polecam curry z ryżem lub z pęczakiem.Polecane przepisyPerski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochemGhormeh Sabzi – perski gulasz z suszonymi limonkamiGrillowany bakłażan z jogurtowym sosemPerski gulasz z jagnięciny i soczewicyI znowu orientalne zapachy w mojej kuchni
Szczerze mówiąc to byłam niepewna co do tego związku ale na próżno. Potrawka z jagnięciny z bakłażanem, jabłkiem i ciecierzycą okazała się dobrym pomysłem, nie za ostre curry, które podałam z szafranowym ryżem, a jak ugotować ryż rodem z perskiej kuchni to się dowiecie z następnego postu. Składniki:400 g udźca jagnięcego1 cebula4 ząbki czosnku3 bakłażany, średniej wiekości2 winne jabłka4 dl wody8 kapsułek kardamonu1 ½ łyżeczki curry w proszku1 ½ łyżeczki kminu (nie kminku)1 łyżeczka mielonej kolendry2 łyżki przecieru pomidorowego1 puszka ciecierzycy1 doniczka świeżej kolendryolej do smażeniaWykonanie:Podziel mięso na mniejsze kawałki. Podsmaż w niewielkiej ilości oleju.Obierz i posiekaj cebulę. Obierz czosnek i wyciśnij przez praskę wraz ze wszystkimi, suchymi przyprawami i przecierem pomidorowym. Zacznij gotować potrawkę na małym ogniu.Obierz jabłka, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj curry około godziny.W międzyczasie podziel bakłażany na nieco większe kawałki i posól. Zostaw na parę minut, aż puszczą sok.Smaż bakłażany na oleju, a następnie dodaj do curry wraz z ciecierzycą.Tuż przed podaniem posyp świeżą kolendrą.Jeśli lubisz kuchnię LCHF, to ten przepis jest akurat na twoje cebulki smakowe, a wszystkim innym co jedzą węglowodany bez ograniczeń polecam curry z ryżem lub z pęczakiem.Polecane przepisyPerski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochemGhormeh Sabzi – perski gulasz z suszonymi limonkamiGrillowany bakłażan z jogurtowym sosemPerski gulasz z jagnięciny i soczewicyI znowu orientalne zapachy w mojej kuchni