ßßß
 
            
         Ghormeh Sabzi czyli gulasz z jagnieciny z suszonymi limonkami, fasola i suszonymi ziolami, to klasyczne perskie danie, ktore czesto gotujemy u nas w domu.
Ghormeh Sabzi czyli gulasz z jagnieciny z suszonymi limonkami, fasola i suszonymi ziolami, to klasyczne perskie danie, ktore czesto gotujemy u nas w domu. Ten gulasz jest niesamowicie aromatyczny o smaku cytrusowym. Dominuje tu suszona limonka, ktora swietnie zgrywa sie z zielonym suszem warzywnym ( suszona pietruszka, szczypior, kozieradka i kolendra).Ale jak w kazdym perskim gulaszu nie moze i tu zabraknac przypraw, przecieru pomidorowego i oczywiscie delikatnej jagnieciny.Suszona limonke uzywam starta do marynowania ryby. Nadaje ona rowniez wspanialy smak herbacie, szczegolnie zielonej.Jak wiekszosc perskich potraw, rowniez ten gulasz podaje sie z ryzem na sypko.
Ten gulasz jest niesamowicie aromatyczny o smaku cytrusowym. Dominuje tu suszona limonka, ktora swietnie zgrywa sie z zielonym suszem warzywnym ( suszona pietruszka, szczypior, kozieradka i kolendra).Ale jak w kazdym perskim gulaszu nie moze i tu zabraknac przypraw, przecieru pomidorowego i oczywiscie delikatnej jagnieciny.Suszona limonke uzywam starta do marynowania ryby. Nadaje ona rowniez wspanialy smak herbacie, szczegolnie zielonej.Jak wiekszosc perskich potraw, rowniez ten gulasz podaje sie z ryzem na sypko. Składniki:5-6 porcji2 dl fasoli pinto lub fasoli czerwonej5 dl suszu500 g mlodej baraniny (jagnieciny)1 cebula4-6 zabkow czosnku2 lyzki oliwy1 lyzka oleju4 suszone limonki2 lyzki przecieru pomidorowego1 lyzka kurkummy1 lyzeczka curry½ lyzeczki czarnego pieprzusol do smaku1 l wrzatkuSusz warzywny1 dl drobno posiekanej kozieradki2 dl drobno posiekanych liści pietruszki1 dl drobno posiekanych liści kolendry2 dl posiekanego szczypiorkuWykonanie:Jeśli używasz suszonej fasoli, zalej woda na noc.Podziel mieso na mniejsze kawalki i podsmaz wraz z posiekana cebula , kurkumma, curry i pieprzem. Pod wplywem ciepla przyprawy beda bardziej aromatyczne.Przeloz wszystko do garnka, zasyp suszem, dodaj oplukana fasole, przecier pomidorowy i zalej wrzatkiem.Nakluj limonki widelcem i wrzuc do gulaszu.Gotuj gulasz , az fasola bedzie miekka, okolo poltorej godziny. Podlej wrzatkiem jesli gulasz bedzie wydawal ci sie gesty.Na koniec wlej do potrawki oliwe z oliwy i dosmakuj sola.Polecane przepisyPerski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochemPerski kebab kubide z pikantnym ryżemKrolewski owoc w perskim gulaszu z kurczakaPerski gulasz z jagnięciny i soczewicySzybkie wegetarianskie curry z ciecierzyca
Składniki:5-6 porcji2 dl fasoli pinto lub fasoli czerwonej5 dl suszu500 g mlodej baraniny (jagnieciny)1 cebula4-6 zabkow czosnku2 lyzki oliwy1 lyzka oleju4 suszone limonki2 lyzki przecieru pomidorowego1 lyzka kurkummy1 lyzeczka curry½ lyzeczki czarnego pieprzusol do smaku1 l wrzatkuSusz warzywny1 dl drobno posiekanej kozieradki2 dl drobno posiekanych liści pietruszki1 dl drobno posiekanych liści kolendry2 dl posiekanego szczypiorkuWykonanie:Jeśli używasz suszonej fasoli, zalej woda na noc.Podziel mieso na mniejsze kawalki i podsmaz wraz z posiekana cebula , kurkumma, curry i pieprzem. Pod wplywem ciepla przyprawy beda bardziej aromatyczne.Przeloz wszystko do garnka, zasyp suszem, dodaj oplukana fasole, przecier pomidorowy i zalej wrzatkiem.Nakluj limonki widelcem i wrzuc do gulaszu.Gotuj gulasz , az fasola bedzie miekka, okolo poltorej godziny. Podlej wrzatkiem jesli gulasz bedzie wydawal ci sie gesty.Na koniec wlej do potrawki oliwe z oliwy i dosmakuj sola.Polecane przepisyPerski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochemPerski kebab kubide z pikantnym ryżemKrolewski owoc w perskim gulaszu z kurczakaPerski gulasz z jagnięciny i soczewicySzybkie wegetarianskie curry z ciecierzyca