ßßß
 
            
         Dzisiejszy przepis na perski gulasz zawiera winogrona… zielone, kwaśne, małe, niedojrzałe winogrona, które dostarczają potrawie niezbędnego kwasu. Pewnie myślicie skąd ja wytrzasnęłam niedojrzałe winogrona teraz o tej porze, kiedy one właściwie są już dojrzałe i słodkie. Otóż latem zrywam około 2 kg zielonych winogron i po przyjeżdzie do domu przechowuję je w zamrażalce. Kiedy gotuję gulasz z bakłażanem i winogronami, rozmrażam około 40 winogron.Moje winogrono jest jeszcze za młode i nie owocuje, ale moja przyjaciółka zawsze robi mi zapas na zimę, bo jej winogrono to istny busz! Jestem jej za to bardzo wdzięczna. Winogrona jak wspomniałam są niedojrzałe, jeszcze okrągłe, twarde i bardzo kwaśne.
Dzisiejszy przepis na perski gulasz zawiera winogrona… zielone, kwaśne, małe, niedojrzałe winogrona, które dostarczają potrawie niezbędnego kwasu. Pewnie myślicie skąd ja wytrzasnęłam niedojrzałe winogrona teraz o tej porze, kiedy one właściwie są już dojrzałe i słodkie. Otóż latem zrywam około 2 kg zielonych winogron i po przyjeżdzie do domu przechowuję je w zamrażalce. Kiedy gotuję gulasz z bakłażanem i winogronami, rozmrażam około 40 winogron.Moje winogrono jest jeszcze za młode i nie owocuje, ale moja przyjaciółka zawsze robi mi zapas na zimę, bo jej winogrono to istny busz! Jestem jej za to bardzo wdzięczna. Winogrona jak wspomniałam są niedojrzałe, jeszcze okrągłe, twarde i bardzo kwaśne. Gulasz najlepiej smakuje ugotowany z młodej baraniny czyli tak zwanej jagnięciny. Czasami gotuję ten gulasz z wołowiny, ale wtedy to zajmuje trochę więcej czasu, wiadomo …wołowina.Składniki: na 5 – 8 porcji2 duże bakłażany800 g baraniny1   ½ l wrzątku1 duża cebula4 ząbki czosnku2 łyżki przecieru pomidorowego1 łyżka kurkumy1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego1 łyżeczka nation kolendry½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku½ łyżeczki czarnego pieprzuszczypta pieprzu jkajeńskiego40 zielonych, twardych i niedojrzałych winogronolej do smażeniasól do smakuWykonanie:Usuń szypułki z bakłażanów i pokrój w cienkie plasterki. Posól i odstaw na 20 minut, po czym osusz papierowym ręcznikiem i usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron.Na suchej patelni zrumień nasiona kminu i kolendry, a następnie zgnieć w mozdzierzu.Pokrój mięso na małe kawałki. Pokrój w kostkę cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Podsmaż mięso z cebulą,czosnkiem i przyprawami. Przełóż do garnka dodaj przecier pomidorowy i wrzątek. Posól i gotuj gulasz przez godzinę.Po godzinie dodaj winogrona (u mnie rozmrożone) i gotuj gulasz jeszcze przez 30 minut.Kiedy mięso jest już miękkie dodaj usmażone bakłażany i lekko zamieszaj. Doprowadz gulasz do wrzenia i zdejmij z kuchni. Nir gotuj długo, ponieważ smażony bakłażan szybko się rozgotowuje.Podawaj gulasz z ryżem na sypko .
Gulasz najlepiej smakuje ugotowany z młodej baraniny czyli tak zwanej jagnięciny. Czasami gotuję ten gulasz z wołowiny, ale wtedy to zajmuje trochę więcej czasu, wiadomo …wołowina.Składniki: na 5 – 8 porcji2 duże bakłażany800 g baraniny1   ½ l wrzątku1 duża cebula4 ząbki czosnku2 łyżki przecieru pomidorowego1 łyżka kurkumy1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego1 łyżeczka nation kolendry½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku½ łyżeczki czarnego pieprzuszczypta pieprzu jkajeńskiego40 zielonych, twardych i niedojrzałych winogronolej do smażeniasól do smakuWykonanie:Usuń szypułki z bakłażanów i pokrój w cienkie plasterki. Posól i odstaw na 20 minut, po czym osusz papierowym ręcznikiem i usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron.Na suchej patelni zrumień nasiona kminu i kolendry, a następnie zgnieć w mozdzierzu.Pokrój mięso na małe kawałki. Pokrój w kostkę cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Podsmaż mięso z cebulą,czosnkiem i przyprawami. Przełóż do garnka dodaj przecier pomidorowy i wrzątek. Posól i gotuj gulasz przez godzinę.Po godzinie dodaj winogrona (u mnie rozmrożone) i gotuj gulasz jeszcze przez 30 minut.Kiedy mięso jest już miękkie dodaj usmażone bakłażany i lekko zamieszaj. Doprowadz gulasz do wrzenia i zdejmij z kuchni. Nir gotuj długo, ponieważ smażony bakłażan szybko się rozgotowuje.Podawaj gulasz z ryżem na sypko . Polecane przepisyGulasz mięsny z cukinią i soczewicąGulasz mięsny z wołowiny i fasoliPerski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochem
Polecane przepisyGulasz mięsny z cukinią i soczewicąGulasz mięsny z wołowiny i fasoliPerski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochem