Wykonanie
Wegetariańskie
curry dahl to wspaniałe danie z
soczewicy. Tani, zdrowy i szybki obiad. Moja rodzinka bardzo lubi
curry. Jakimś cudem dawno nie gotowałam po hindusku. Przeglądając kuchenne szafki zauważyłam, że mam mnóstwo
soczewicy, którą powinnam jak najszybciej wykorzystać. Od razu przyszło mi na myśl wegetariańskie
curry dahl. Niemalże każda
soczewica nadaje się przyrządzenia dahl . Wolę jednak użyć
soczewicy, która szybko się gotuje. Pół godziny i moje wegetariańskie
curry już jest gotowe.
Składniki:5 – 8 porcji300 g
zielonej soczewicy1
cebula3 cm świeżego
imbiru2 żabki
czosnku2 małe
bakłażanyporcja pasty
rogan josh
Rogan josh1 zielone
chili1
czerwona papryka, pieczona1 łyżka
kurkumy2 łyżki
pomidorowego przecieru3 cm świeżego
imbiru2 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju1 doniczka świeżej
kolendry1 łyżka nasion
kminu rzymskiego1 łyżka nasion
kolendry1 łyżeczka nasion
czarnego pieprzu1 l
warzywnego bulionuDodatkowonaan z patelni
szafranowy ryżPrzygotuj roganPokrój
czebulę,
czosnek i
imbir w kostkę. Zeszklij na
oleju i dodaj opłukaną
soczewicę. Podsmaż przez 2 minuty. Przygotuj
rogan josh. Oczyść
chili z pestek i pokrój. Pokrój obrany
imbir i
czosnek. Umieść wszystkie składniki w naczyniu lub blenderze i zmiksuj. Nasiona
kminu rzymskiego,
kolendry i
pieprzu upraż na suchej patelni, a następnie zgnieć w moździerzu. Dodaj do pasty
curry i wymieszaj. Dodaj pastę do
soczewicy. Wlej
bulion,
posól i gotuj
curry pod przykrywką przez około 30 minut. Ļokrój
bakłażana w dużą kostkę,
posól i odstaw na 20 minut. Odciśnij z
wody i usmaż na
oleju. Dodaj
bakłażan do
curry i zagotuj. Jeśli
curry jest za gęste dodaj więcej
bulionu lub
wody.Polecane przepisyIndyjski gulasz dahlGulasz z
soczewicy i przepis miesiącaVegetariańskie
curry z
bakłażanem i
fasolą black eye