Wykonanie
Na blogu ostatnio cisza... Jednak nie bez powodu. Blogowanie wcale mi się nie znudziło-brakuje mi go bardzo! Pierwszy powód mojego zniknięcia, to przygotowania do przeprowadzki, a drugi, to ból żołądka mojego
Męża. Zaczęło się kilka tygodni temu i co tylko zjadł, to cierpiał. Nawet lekkostrawne potrawy nie pomagały. Jedyne po czym czuł się w miarę dobrze, to
ryba z warzywami na parze i domowe
kisiele.W ostatnim tygodniu zaczęłam już gotować troszkę inaczej i powoli wprowadzamy "normalniejsze" jedzenie do naszego jadłospisu. Jednak nie powrócę jeszcze na blog, ponieważ w piątek dostajemy klucze do nowego domu i w sobotę (dokładnie w Dzień Dziecka :) ) zaczynamy remont dwóch sypialni, a
potem przeprowadzka, więc na pewno nie
będę miała czasu.Nie
mogę się już doczekać powrotu, Jestem ciekawa jak odnajdę się w nowej kuchni (mniejszej kuchni... nad czym troszkę ubolewam). Tyle nowych potraw czeka ahhh ;) Naprawdę nie wiecie jak tęsknię do gotowania i dzielenia się przepisami.Tymczasem podaję Wam przepis z archiwum, na pyszne
Pieczarki w Sosie Tikka
Masala. Uwielbiam Kuchnię Indyjską, a to kolejne udane podejście do niej w domu. Polecam!
Składniki na Sos:2 łyżki
oleju3/4 łyżeczki
kminu1 duża
cebula 170 g)2 ząbki
czosnkuok 2 cm
imbiru (ok 10 g)430 g passaty pomidorowej1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki mielonego
kminu1/4 łyżeczki
kurkumy1/4 łyżeczki
chili w proszku2 łyżki
śmietany kremówkiPieczarki:300 g malutkich
pieczarek (baby button mushrooms)75 g
jogurtu greckiego1/4 łyżeczki
kurkumy1/4 łyżeczki
chili1
czerwona papryka1 łyżka
olejuW głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki
oleju, a następnie wsyp nasiona
kminu, kiedy zaczną skwierczeć (uważaj żeby się nie spaliły - potrzebują dosłownie chwilkę) dodaj
cebulę, przeciśnięty
czosnek i starty
imbir. Przesmaż przez kilka minut.
Dodaj passatę
pomidorową,
kolendrę, mielony
kmin,
kurkumę i
chili. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut. Odstaw.
W misce wymieszaj
jogurt z
kurkumą i
chili. Dodaj całe
pieczarki i dokładnie wymieszaj (jeśli masz duże
pieczarki, to je pokrój na połówki lub ćwiartki).
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę
oleju i wrzuć pokrojoną w kostkę
paprykę. Kiedy
papryka lekko zmięknie dodaj do niej
pieczarki.
Pieczarki najpierw puszczą sok, wiec smaż je do czasu, aż cały odparuje (nie mieszaj zbyt często).
Gotowe
pieczarki przełóż do sosu i podgrzej około 3 minut. Dolej
śmietanę i jeśli trzeba dopraw do smaku
solą. Podawaj posypane świeżą
kolendrą z
ryżem lub
chlebkiem naan.
SMACZNEGO!
źródło: przepis inspirowany Mushroom Tikka
Masala