ßßß
Składniki na Sos:2 łyżki oleju3/4 łyżeczki kminu1 duża cebula 170 g)2 ząbki czosnkuok 2 cm imbiru (ok 10 g)430 g passaty pomidorowej1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonego kminu1/4 łyżeczki kurkumy1/4 łyżeczki chili w proszku2 łyżki śmietany kremówkiPieczarki:300 g malutkich pieczarek (baby button mushrooms)75 g jogurtu greckiego1/4 łyżeczki kurkumy1/4 łyżeczki chili1 czerwona papryka1 łyżka olejuW głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie wsyp nasiona kminu, kiedy zaczną skwierczeć (uważaj żeby się nie spaliły - potrzebują dosłownie chwilkę) dodaj cebulę, przeciśnięty czosnek i starty imbir. Przesmaż przez kilka minut.
Dodaj passatę pomidorową, kolendrę, mielony kmin, kurkumę i chili. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut. Odstaw.
W misce wymieszaj jogurt z kurkumą i chili. Dodaj całe pieczarki i dokładnie wymieszaj (jeśli masz duże pieczarki, to je pokrój na połówki lub ćwiartki).
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka lekko zmięknie dodaj do niej pieczarki.
Pieczarki najpierw puszczą sok, wiec smaż je do czasu, aż cały odparuje (nie mieszaj zbyt często).
Gotowe pieczarki przełóż do sosu i podgrzej około 3 minut. Dolej śmietanę i jeśli trzeba dopraw do smaku solą. Podawaj posypane świeżą kolendrą z ryżem lub chlebkiem naan.
SMACZNEGO!


źródło: przepis inspirowany Mushroom Tikka Masala