ßßß Cookit - przepis na Pieczarki w Sosie Tikka Masala

Pieczarki w Sosie Tikka Masala

nazwa

Wykonanie

Na blogu ostatnio cisza... Jednak nie bez powodu. Blogowanie wcale mi się nie znudziło-brakuje mi go bardzo! Pierwszy powód mojego zniknięcia, to przygotowania do przeprowadzki, a drugi, to ból żołądka mojego Męża. Zaczęło się kilka tygodni temu i co tylko zjadł, to cierpiał. Nawet lekkostrawne potrawy nie pomagały. Jedyne po czym czuł się w miarę dobrze, to ryba z warzywami na parze i domowe kisiele.
W ostatnim tygodniu zaczęłam już gotować troszkę inaczej i powoli wprowadzamy "normalniejsze" jedzenie do naszego jadłospisu. Jednak nie powrócę jeszcze na blog, ponieważ w piątek dostajemy klucze do nowego domu i w sobotę (dokładnie w Dzień Dziecka :) ) zaczynamy remont dwóch sypialni, a potem przeprowadzka, więc na pewno nie będę miała czasu.
Nie mogę się już doczekać powrotu, Jestem ciekawa jak odnajdę się w nowej kuchni (mniejszej kuchni... nad czym troszkę ubolewam). Tyle nowych potraw czeka ahhh ;) Naprawdę nie wiecie jak tęsknię do gotowania i dzielenia się przepisami.
Tymczasem podaję Wam przepis z archiwum, na pyszne Pieczarki w Sosie Tikka Masala. Uwielbiam Kuchnię Indyjską, a to kolejne udane podejście do niej w domu. Polecam!
Składniki na Sos:
2 łyżki oleju
3/4 łyżeczki kminu
1 duża cebula 170 g)
2 ząbki czosnku
ok 2 cm imbiru (ok 10 g)
430 g passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki chili w proszku
2 łyżki śmietany kremówki
Pieczarki:
300 g malutkich pieczarek (baby button mushrooms)
75 g jogurtu greckiego
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki chili
1 czerwona papryka
1 łyżka oleju
W głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie wsyp nasiona kminu, kiedy zaczną skwierczeć (uważaj żeby się nie spaliły - potrzebują dosłownie chwilkę) dodaj cebulę, przeciśnięty czosnek i starty imbir. Przesmaż przez kilka minut.
Dodaj passatę pomidorową, kolendrę, mielony kmin, kurkumę i chili. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut. Odstaw.
W misce wymieszaj jogurt z kurkumą i chili. Dodaj całe pieczarki i dokładnie wymieszaj (jeśli masz duże pieczarki, to je pokrój na połówki lub ćwiartki).
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka lekko zmięknie dodaj do niej pieczarki.
Pieczarki najpierw puszczą sok, wiec smaż je do czasu, aż cały odparuje (nie mieszaj zbyt często).
Gotowe pieczarki przełóż do sosu i podgrzej około 3 minut. Dolej śmietanę i jeśli trzeba dopraw do smaku solą. Podawaj posypane świeżą kolendrą z ryżem lub chlebkiem naan.
SMACZNEGO!
źródło: przepis inspirowany Mushroom Tikka Masala
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/05/pieczarki-w-sosie-tikka-masala.html