ßßß
Dahl to duszona soczewica doprawiona aromatycznymi przyprawami. Pyszne, sycące danie i co najważniejsze łatwe w wykonaniu.Składniki: na 4 porcje150 g zielonej soczewicy1 mała cebula + 1 duża cebula250 ml pomidorowej passata1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę2 cm świeżego imbiru1 łyżeczka kurkumy½ łyżeczki ostrej papryki w proszku1 łyżeczka garam masala1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego,1 łyżeczka nasion czarnego pieprzu½ łyżeczki nasion kolendry5 goździkówgarść świeżej kolendrysól do smaku3 łyżki oliwy z oliwek100- 150 ml wodyWykonanie:Soczewicę opłucz i ugotuj w dużej ilości wody z dodatkiem soli. Odcedź.Przyprawy w postaci nasion jak również pieprz i goździki upraż na suchej patelni, a potem zmiel lub zgnieć w moździerzu.Małą cebulę pokrój w kostkę. Imbir pokrój w bardzo drobną kostkę, posiekaj kolendrę. Wrzuć cebulę, imbir i wszystkie przyprawy na rozgrzaną oliwę. Smaż, aż cebula będzie szklista po czym dodaj soczewicę i smaż jeszcze przez 5 minut.Dodaj teraz pomidory, dopraw gulasz solą i gotuj przez 10 minut. Jeśli gulasz jest bardzo gęsty dolewaj stopniowo wody podczas gotowania.Drugą cebulę pokrój w cienkie plasterki i zrumień na oliwie z dodatkiem pieprzu i soli. Kiedy gulasz będzie już gotowy dodaj smażoną cebulę i lekko wymieszaj.Podaj gulasz z szafranowym ryżem .
Polecane przepisyWegetariańskie curry DahlKotleciki z zielonej soczewicy na ostroPerski gulasz ze szpinakiem i soczewicąGulasz mięsny z cukinią i soczewicąLekka sałatka z soczewicą puy i halloumi