ßßß Cookit - przepis na Indyjski gulasz dahl

Indyjski gulasz dahl

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj Kochani po wegetariańsku i na ostro . Ugotowałam indyjski gulasz dahl z zielonej soczewicy. Bardzo lubię takie jarskie jedzonko. Gulasz dahl można również podać jak dodatek do grillowanych mięs, drobiu czy ryb.
Dahl to duszona soczewica doprawiona aromatycznymi przyprawami. Pyszne, sycące danie i co najważniejsze łatwe w wykonaniu.
Składniki: na 4 porcje
150 g zielonej soczewicy
1 mała cebula + 1 duża cebula
250 ml pomidorowej passata
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
2 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego,
1 łyżeczka nasion czarnego pieprzu
½ łyżeczki nasion kolendry
5 goździków
garść świeżej kolendry
sól do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
100- 150 ml wody
Wykonanie:
Soczewicę opłucz i ugotuj w dużej ilości wody z dodatkiem soli. Odcedź.
Przyprawy w postaci nasion jak również pieprz i goździki upraż na suchej patelni, a potem zmiel lub zgnieć w moździerzu.
Małą cebulę pokrój w kostkę. Imbir pokrój w bardzo drobną kostkę, posiekaj kolendrę. Wrzuć cebulę, imbir i wszystkie przyprawy na rozgrzaną oliwę. Smaż, aż cebula będzie szklista po czym dodaj soczewicę i smaż jeszcze przez 5 minut.
Dodaj teraz pomidory, dopraw gulasz solą i gotuj przez 10 minut. Jeśli gulasz jest bardzo gęsty dolewaj stopniowo wody podczas gotowania.
Drugą cebulę pokrój w cienkie plasterki i zrumień na oliwie z dodatkiem pieprzu i soli. Kiedy gulasz będzie już gotowy dodaj smażoną cebulę i lekko wymieszaj.
Podaj gulasz z szafranowym ryżem .
Polecane przepisy
Wegetariańskie curry Dahl
Kotleciki z zielonej soczewicy na ostro
Perski gulasz ze szpinakiem i soczewicą
Gulasz mięsny z cukinią i soczewicą
Lekka sałatka z soczewicą puy i halloumi
Źródło:http://codojedzenia.pl/indyjski-gulasz-dahl