Wykonanie
Masala dosa to indyjski naleśnik zrobiony z
ryżu i
soczewicy. Naleśniki dosa są podawane w wielu różnych odmianach z wieloma odmianami. Nadziane warzywami przyprawionymi
curry zmieniają się w
masala dosa – wyśmienitą i mocno pikantną przekąskę. Mogą być podawane również z różnymi czatnejami (czyli gęsty sos używany w kuchni indyjskiej), na przykład wyśmienitym czatnejem
kokosowym.Składniki na ciasto:- szklanka
ryżu- pół szklanki
soczewicy zielonej-
woda- szczypta
soli- pół szklanki
oleju- 6 łyżek
oliwy z oliwekSkładniki na nadzienie:- pół kg ugotowanych i pokrojonych w kostkę
ziemniaków- szczypta
kurkumy- 1/2 łyżeczki
curry- 1/2 łyżeczki
ostrej papryki- 1/2 łyżeczki startego
imbiru- szczypta
pieprzu Cayenne- 2
czerwone cebule- łyżeczka
gorczycy- garść posiekanej
kolendry- szklanka
wody- 5 łyżek
olejuDodatkowo do nadzienia użyłem
kurczaka. Oczywiście można użyć innego
mięsa i do tego różne warzywa.Przygotowanie:
Ryż przelewamy
wodą, wrzucamy do miski i zalewamy 3 szklankami
wody.
Soczewice płuczemy
wodą, wsypujemy do miski i zalewamy 2 szklankami
wody.
Ryż i
soczewicę odstawiamy na 8 godzin.Po tym czasie odcedzamy
soczewicę i miksujemy w blenderze przez minutę, dodajmy 3 łyżki
wody i nadal miksujemy. Miksujemy do tego momentu aż wlejemy 3/4 szklanki
wody. Tak samo postępujemy z
ryżem. Oba zmiksowane składniki mieszamy razem. Doprawiamy
solą i odkładamy do sfermentowania na 8-10 godzin.Nadzienie: Rozgrzewamy
olej na patelni, dodajemy
gorczycę a następnie pokrojoną w kostkę
cebulę. Kiedy
cebula lekko się zeszkli dodajmy
przyprawy:
curry,
kurkumę,
imbir,
ostrą paprykę,
pieprz Cayenne i całość mieszamy. Dodajemy
ziemniaki i całość zalewamy szklanką
wody. Mieszamy wszystko i dusimy 6 minut pod przykryciem. Na koniec dodajemy
kolendrę.Placki: Na patelnię wlewamy 2 łyżeczki
oleju. Wlewamy około pół szklanki lub chochlę masy i rozprowadzamy po całej patelni. Na wierzch kropimy
oliwą. Pieczemy przez 2 minuty z jednej i drugiej strony.Układamy dosę na talerz, nakładamy nadzienie i zwijamy w pół.Smacznego!