Wykonanie
Ryż po persku to świetny sposób na ciekawe, eleganckie i niestandardowe podanie
ryżu. Jego dwa kolory prezentują się niezwykle dekoracyjnie a przyrumienione
ziemniaki są naprawdę pyszne. Zachęcam do spróbowania, wbrew pozorom nie jest to wcale skomplikowane. Przepis na podstawie Kosher Persian Food Blog.
1 szklanka
ryżu basmati1 duży, podłużny
ziemniak1/2 łyżeczki
kurkumy (zmieszałam
kurkumę z
curry, ponieważ wolę ten smak)1/2 łyżeczki nasion
kolendry2 łyżki
masłasól do smaku1 łyżeczka
olejuwoda2 łyżki
oleju2 kawałki kuchennego ręcznika papierowego1.
Ryż basmati 2
razy przepłukać w misce, aby
woda nie była mętna. Ugotować wraz z 1 łyżeczką
oleju i
solą do smaku al dente, czyli na pół miękko - wewnątrz zairna powinno się wyczuwać nadal twardawy rdzeń. Odcedzić dokładnie na sicie.2. W międzyczasie obrać
ziemniak i pokroić na plastry grubości 1/2 cm. W garnku, z którego
potem będziemy przekładać
ryż na talerz (czyli dobranym wielkością do talerza, na którym chcemy serwować
ryż) rozgrzewamy 2 łyżki
oleju. Dodajemy
kurkumę oraz
kolendrę. Na dnie układamy równą warstwą plastry
ziemniaka starając się, by powierzchnia była w miarę możliwości w całości zakryta (te
ziemniaki są
potem super pyszne, więc warto, by ich było jak najwięcej!).Podlewamy ok. 50 ml
wody. Na
ziemniaki wykładamy podgotowany wcześniej
ryż - nie ubijamy. Trzonkiem łyżki robimy w
ryżu kilka otworów sięgających aż do dna garnka, by para mogła uchodzić. Na
ryżu układamy kawałeczki
masła.Garnek przykrywamy najpierw 2 kawałkami ręcznika papierowego a następnie pokrywką. Ręcznik stanowi uszczelnienie i wyłapuje uchodzącą parę
wodną.3.
Ryż pozostawiamy w ten sposób na minimalnym ogniu na 30-40 minut. Kiedy ziarenka u góry są miękkie,
ryż jest gotowy.Garnek odkrywamy, zdejmujemy ręcznik papierowy. Na garnku układamy talerz, na którym będziemy serwować
ryż.Mocno trzymając przez ściereczkę kuchenną, odwracamy całość do góry nogami:
ryż znajdzie się na talerzu w takiej formie, jaką nadał mu garnek. Z rumianymi ziemniaczkami, żółty u góry, biały u dołu. Gotowe!