ßßß Cookit - przepis na Płaskie ziemniaki. Mięciutkie wewnątrz, chrupiące z wierzchu.

Płaskie ziemniaki. Mięciutkie wewnątrz, chrupiące z wierzchu.

nazwa

Składniki

Wykonanie

W zasadzie wszystkie najważniejsze rzeczy o dzisiejszym przepisie powiedziałam Wam już w tytule wpisu :) . Przygotowane w ten sposób ziemniaki są kremowe i miękkie wewnątrz, i przyjemnie chrupiące i przysmażone z zewnątrz. Do tego mogę dodać, że ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu. Świetnie pasują do drobiu, pieczonych i duszonych mięs oraz ryb.
ziemniaki
sól
olej do smażenia
Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będą w 2/3 gotowe. Wyjmujemy z wody.
Ziemniaki układamy na desce do krojenia. Bierzemy pokrywkę od garnka i każdy ziemniak dociskamy jej środkiem do deski, by zrobił się płaski na ok. 2 cm.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej (normalną ilość - smażenie na głębokim oleju nie jest konieczne). Płaskie ziemniaki przenosimy ostrożnie łopatką do naleśników na patelnię. Smażymy z obu stron, aż będą mocno rumiane i chrupiące. Odwracamy na drugą stronę za pomocą łopatki do naleśników.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/01/Plaskie-ziemniaki-Mieciutkie-wewnatrz-chrupiace-z.html