Wykonanie
W zasadzie wszystkie najważniejsze rzeczy o dzisiejszym przepisie powiedziałam Wam już w tytule wpisu :) . Przygotowane w ten sposób
ziemniaki są kremowe i miękkie wewnątrz, i przyjemnie chrupiące i przysmażone z zewnątrz. Do tego
mogę dodać, że ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu. Świetnie pasują do drobiu, pieczonych i duszonych
mięs oraz ryb.
ziemniakisólolej do smażenia
Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będą w 2/3 gotowe. Wyjmujemy z
wody.
Ziemniaki układamy na desce do krojenia. Bierzemy pokrywkę od garnka i każdy
ziemniak dociskamy jej środkiem do deski, by zrobił się płaski na ok. 2 cm.
Na dużej patelni rozgrzewamy
olej (normalną ilość - smażenie na głębokim
oleju nie jest konieczne). Płaskie
ziemniaki przenosimy ostrożnie
łopatką do naleśników na patelnię. Smażymy z obu stron, aż będą mocno rumiane i chrupiące. Odwracamy na drugą stronę za pomocą
łopatki do naleśników.