ßßß
Składniki:ziemniaki - dowolna ilośćolejSposób przygotowania:1. Obrane ziemniaki pokroić w słupki (ja kroję na faliste frytki za pomocą blaszki-krajacza).2. Frytki dobrze osuszyć na papierowym ręczniku.3. Olej mocno rozgrzać, wrzucić frytki i smażyć niecałe 10 minut. Wyjąć z oleju łyżką cedzakową, wyłożyć je na talerz, a olej na ten czas zdjąć z ognia.4. Następnie ponownie rozgrzać tłuszcz, wrzucić jeszcze raz frytki i smażyć do ładnego zrumienienia. Wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowe ręczniki.5. Dzięki dwufazowemu smażeniu frytki wsiąkną mniej tłuszczu. Przed smażeniem można też frytki namoczyć w wodzie z dodatkiem cukru - będą wtedy bardziej chrupiące.6. Podawać z solą lub wedle uznania.Smacznego!!!A ja zapraszam Was jeszcze na pieczone frytki, które są świetną alternatywą dla tych smażonych na tłuszczu. Wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcie: