ßßß
Potrzebne będą:- ziemniaki- olej- sólSposób wykonania:1) Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki o grubości około 1 cm.2) Pokrojone ziemniaki należy przemyć w wodzie, aby wypłukać nadmiar skrobii. W tym celu należy namoczyć surowe frytki w zimnej wodzie przez około 10 minut, lub we wrzątku przez około 1-2 minuty. Następnie wysuszyć ręcznikiem papierowym - w przeciwnym razie narażamy się na pryskanie tłuszczu w trakcie smażenia. Ten etap ułatwia smażenie, ponieważ skrobia działa jak bariera dla oleju/oliwy.3) Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go, a następnie wrzucamy frytki i smażymy je, aż zaczną wypływać, czyli około 4-5 minut.
Najlepsze frytki to takie, które są smażone na smalcu z kaczki i przede wszystkim takie właśnie gorąco polecam =)
Smacznego =)