ßßß
To mój początek eksperymentowania z kuchnią indyjską. Jak narazie dane mi było kilka razy spróbować indyjskiego jedzenia w restauracjach, i tak właśnie mnie urzekła. Na blogu Indian Simmer możecie znaleźć wiele tradycyjnych potraw indyjskich, skąd też zaczerpnęłam ten przepis.Można powiedzieć, że to jest indyjska wersja rodzimych sznycelków :)Składniki (ok.4 porcje):Kofta:700 g ( 1 1/2lb ) mielonej baraniny1 łyżka zielonej papryczki chilli lub jalapeno1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (w przypadku braku gotowej, wystarczy zmielić imbir i czosnek w równych proporcjach na gładko)1 szklanka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków2 łyżki świeżej kolendrysólPapryczkę i kolendrę drobno posiekać i wszystkie składniki razem połączyć. Formować nieduże kulki i układać na blaszce, po czym wstawić kulki mięsne do piekarnika nagrzanego do 205C (400F). Zapiekać ok. 25-30 minut.Sos Curry :1 szklanka pasty z cebuli (ja zmieliłam ok. 2-3 cebule w blenderze)1 1/2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej2 szklanki przetartych pomidorów z puszki (tomato puree)1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka kurkumy1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry1 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne1 łyżeczka garam masala1/3 szklanki orzechów nerkowca1/2 szklanki śmietanki kremówki1/2 szklanki wody1 1/2 łyżki oleju + 1 łyżka ghee (lub masła)sólOrzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni aż się lekko przyrumienią i zmielić na pastę w blenderze.Podgrzać olej i ghee (lub masło) i na rozgrzaną patelnię dać pastę z cebuli i czosnkowo-imbirową - podsmażać aż płyn wyparuje i cebula się zacznie przyrumieniać, co zajmuje kilkanaście minut na średnim ogniu. Wówczas dodajemy kumin, kurkumę, sól, cayenne i mieloną kolendrę. Przyprawy podsmażamy krótko, bo zaczną się przypalać i dodajemy wtedy pomidory. Dodać orzechy nerkowca, kremówkę i wodę i gotować kilka minut. Doprawić garam masalą. Do sosu dodać kulki mięsne i dusić jeszcze jakieś 5-10 minut - wyłączyć gaz, poczekać jakieś 15 minut przed podaniem.
Sos jest dość gęsty, dlatego ja zdecydowałam się dodać trochę wody i dla mnie konsystencja jest dużo lepsza.Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.