Wykonanie
Postanowiłam zamieścić przepis na
ryż, który gotuję najczęściej.Jest na nutę orientalną, ale pasuje do wielu dań, do ryb,
mięs czy warzyw.Może Was to rozbawi, ale nie umiem ugotować takiego
ryżu w torebce,
kaszy zresztą też.Kiedyś próbowałam i zrezygnowałam po tym jak wyszła gęsta popa mimo gotowania według instrukcji. Do takiego woreczka nie można zajrzeć i kiedy
ryż już jest miękki to się okazuje, że jest już za miękki:) Rozgotowany
ryż lubię tylko w pomidorówce:)Ten sposób jest pewniejszy i mniej ryzykowny :)Pod koniec gotowania można dodać np. mrożony
groszek na wierzch, wtedy mamy
ryż z
groszkiem. Można dodać też znacznie więcej przypraw do
oleju (
kolendrę w ziarenkach, kumin,
chili,
cebulkę itp.) - ta wersja jest delikatna, nadaje się dla dzieci też:)Gotuję go dość często i nie mierzę już
wody na szklanki, znając swój garnek wiem ile musi być przykryty
ryż aby nie trzeba było dolewać
wody.Ale tym razem, na potrzeby wpisu, starałam się dokładnie wszystko odmierzyć.
Potrzebne będą:średniej wielkości garnek (najlepiej wysoki o mniejszej średnicy) + szczelna pokrywkapłytka do gotowania na gazie (gwarancja że nic się nie przypali na dnie)sitko do płukania
ryżu1 1/2 szklanki
ryżu2 1/2 szklanki
wodypłaska łyżeczka
solipłaska łyżeczka
kurkumyolej (2-3 łyżki)kawałek kory
cynamonuNajpierw dokładnie płuczemy
ryż po bieżącą zimną
wodą i odsączamy:
Rozgrzewamy w wysokim garnku
olej,wrzucamy co niego kawałek kory
cynamonu (2-3 cm):
Kiedy zacznie pachnieć (uwaga nie przypalić
cynamonu) na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mokry
ryż (będzie syczeć), mieszamy dokładnie abyziarenka pokrył tłuszcz (dzięki temu się nie skleją).
Wsypujemy
sól,
kurkumę, mieszamy i zalewamy
wodą.Jeszcze kilka ruchów łyżką i to wszystko.Przykrywamy i zostawiamy na malutkim ogniu.Nie mieszamy już, nawet jak nas korci.
Po ok. 20 minutach zaglądamy, powinny być dziurki na całej powierzchni,próbujemy parę ziarenek jeśli
ryż jest nadal twardawy, dodajemy ok. 1/5 szklanki
wody(po całej powierzchni), nie mieszamy! Przykrywamy.Za chwilę będzie gotowy.
Polecam danie
ryba pod koderka z
bakazana i pomidorow w połączeniu z tym
ryżem.