Wykonanie
Przepis na ten genialny dodatek do ryb znalazłam w książce Nigellii „Lato w kuchni przez okrągły rok”. Jak zwykle po drobnych modyfikacjach,
Ryż cytrynowy na dobre zagościł w koperkowej kuchni.Składniki:250g
ryżu basmatiŁyżka
olejuŁyżeczka
kurkumyŁyżeczka suszonej
miętyCytryna½ l
wody½ łyżeczki
soliWykonanie:Z
cytryny, po dokładnym umyciu, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.W garnku podgrzewamy
olej, wrzucamy
ryż i mieszamy z
olejem, dodajemy
kurkumę z
miętą i smażymy parę chwil, ciągle mieszając. Wlewamy
sok z cytryny, mieszamy i wlewamy zimną
wodę, solimy, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Jak
woda się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do momentu aż
ryż wchłonie całą
wodę. Zajmie to ok. 15 minut. Gotowy
ryż mieszamy ze
skórką cytrynową i podajemy.