ßßß Cookit - przepis na Kurczak Jalfrezi

Kurczak Jalfrezi

nazwa

Wykonanie

Mięsny wtorek
Od dość dawna nie przygotowywałam żadnego dania kuchni indyjskiej i muszę przyznać, że bardzo się za tymi smakami stęskniłam. Dlatego też ostatnio postanowiłam przygotować taki aromatyczny obiad. Zdecydowałam się na kurczaka jalfrezi, ponieważ w domu miałam spory zapas papryki, a to własnie papryka jest, poza mięsem, głównym składnikiem tego dania. Potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna, choć dość ostra, lecz jej ostrość można regulować poprzez ilość dodanej pasty curry. Polecam!
Składniki :
500g piersi z kurczaka lub wyfiletowanych udek
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1 średnia cebula drobno posiekana
2 - 3 kolorowe papryki (użyłam czerwonych) pokrojone w kostkę
2-3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
kawałek świeżego imbiru startego na tarce (około 2cm)
1 łyżka pikantnej pasty curry (np. Pattaks)
szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka soli
puszka krojonych pomidorów (400g)
świeża kolendra (użyłam suszonej)
oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim nasiona kminu aż zaczną strzelać, następnie dodać cebulę, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Dodać paprykę i smażyć aż zmięknie.
Dodać pastę curry oraz przyprawy: kolendrę, kmin, sól i ewentualnie ostrą paprykę, wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut.
Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć około 5-7 minut.
Wlać pomidory, dodać kolendrę, jeżeli sos jest zbyt gęsty dolać niewielką ilość wody. Przykryć i gotować kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone.
Podawać przybrane kolendrą z ryżem lub chlebkiem nan.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2016/01/kurczak-jalfrezi.html