ßßß
Składniki :
500g piersi z kurczaka lub wyfiletowanych udek1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego1 średnia cebula drobno posiekana2 - 3 kolorowe papryki (użyłam czerwonych) pokrojone w kostkę2-3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskękawałek świeżego imbiru startego na tarce (około 2cm)1 łyżka pikantnej pasty curry (np. Pattaks)szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka mielonego kminu1 łyżeczka solipuszka krojonych pomidorów (400g)świeża kolendra (użyłam suszonej)oliwa do smażenia
Przygotowanie :Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa.Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim nasiona kminu aż zaczną strzelać, następnie dodać cebulę, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.Dodać paprykę i smażyć aż zmięknie.Dodać pastę curry oraz przyprawy: kolendrę, kmin, sól i ewentualnie ostrą paprykę, wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut.Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć około 5-7 minut.Wlać pomidory, dodać kolendrę, jeżeli sos jest zbyt gęsty dolać niewielką ilość wody. Przykryć i gotować kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone.Podawać przybrane kolendrą z ryżem lub chlebkiem nan.
Smacznego !