Wykonanie
Mięsny wtorekOd dość dawna nie przygotowywałam żadnego dania kuchni indyjskiej i muszę przyznać, że bardzo się za tymi
smakami stęskniłam. Dlatego też ostatnio postanowiłam przygotować taki aromatyczny obiad. Zdecydowałam się na
kurczaka jalfrezi, ponieważ w domu miałam spory zapas
papryki, a to własnie
papryka jest, poza
mięsem, głównym składnikiem tego dania. Potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna, choć dość ostra, lecz jej ostrość można regulować poprzez ilość dodanej pasty
curry. Polecam!
Składniki :
500g
piersi z kurczaka lub wyfiletowanych udek1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego1 średnia
cebula drobno posiekana2 - 3 kolorowe
papryki (użyłam czerwonych) pokrojone w kostkę2-3 ząbki
czosnku wyciśnięte przez praskękawałek świeżego
imbiru startego na tarce (około 2cm)1 łyżka pikantnej pasty
curry (np. Pattaks)szczypta
ostrej papryki (opcjonalnie)1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonego
kminu1 łyżeczka
solipuszka krojonych
pomidorów (400g)świeża
kolendra (użyłam suszonej)
oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa.Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim nasiona
kminu aż zaczną strzelać, następnie dodać
cebulę,
czosnek i
imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut aż
cebula się zeszkli, w razie potrzeby podlać niewielką ilością
wody.Dodać
paprykę i smażyć aż zmięknie.Dodać pastę
curry oraz
przyprawy:
kolendrę,
kmin,
sól i ewentualnie
ostrą paprykę, wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut.Dodać
kurczaka, wymieszać i smażyć około 5-7 minut.Wlać
pomidory, dodać
kolendrę, jeżeli
sos jest zbyt gęsty dolać niewielką ilość
wody. Przykryć i gotować kilkanaście minut lub do czasu aż
mięso będzie usmażone.Podawać przybrane
kolendrą z
ryżem lub
chlebkiem nan.
Smacznego !