Wykonanie
Jalfrezi to odmiana
curry- kawałki
mięsa smażone z
przyprawami, warzywa, i obowiązkowo
papryczki chilli.Jeśli lubicie indyjskie i pikantne smaki, to danie zdecydowanie jest dla Was. A jeśli nie znacie, to polecam spróbować. Myślę, że sam zapach uwiedzie niejednego zatwardziałego kulinarnego tradycjonalistę. Nam bardzo smakowało, dodatek świeżej
kolendry nadaje daniu ostatecznego charakteru.
filet z kurczakaduża
cebula2 duże
papryki: zielona i czerwona2-3 ząbki
czosnkukilka świeżych
papryczek chilli (ilość w zależności od oczekiwanej pikanterii)puszka siekanych
pomidorów2 łyżeczki
kminu rzymskiego (cumin)1 łyżeczka mielonej
kolendrypół łyżeczki
imbirusól do smakukilka gałązek świeżej
kolendry1-2 łyżki gotowej pasty jalfrezi (opcjonalnie)
oliwa do smażenia
Kurczaka kroimy w kostkę.Na rozgrzaną
oliwę wsypujemy
przyprawy (
kmin,
kolendrę,
imbir, pastę jalfrezi) i przez chwilę podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i zmiażdżony
czosnek; mieszamy.Dodajemy
kurczaka, po chwili również pokrojone w krótkie paseczki
papryki oraz drobniutko posiekane
papryczki chilli (gniazda nasienne usuwamy, w nich tkwi moc piekielna;),
potem pomidory.Zmniejszamy ogień, całość gotujemy do momentu aż ciecz odparuje i sos będzie gęsty. Doprawiamy
solą i częścią świeżej
kolendry.
Kurczaka Jalfrezi podajemy z
ryżem,
chlebkami pita lub plackami chapati podgrzanymi przez chwilę na suchej patelni (indyjski odpowiednik tortilli). Wegetarianie mogą pominąc
mięsko i urozmaicić danie inymi warzywami, np.
kabaczkiem lub
bakłażanem.