ßßß
 
            
         Ostatnio mam szał na cukinie, oberżyny i dynie. Ugotowalam dzisiaj gulasz mięsny z zieloną cukinią i soczewicą . Gulasz mięsny, pachnący czosnkiem i smażoną cukinią… danie inspirowane perską kuchnią. Robilam juz podobny perski gulasz, ale z oberżyną i na baraninie. Bardzo fajne danie, które można podać z ryżem lub jakąś kaszą.Składniki:5-8 porcji500 g wołowiny na gulasz1 duża cebula5 ząbków czosnku3 czubate łyżki przecieru pomidorowego1 łyżka kurkumy1 łyżeczka garam masala1 łyżeczka kminu rzymskiego½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego1   ½ l wrzątku2 ½ dl żółtej soczewicy1 dl czerwonej soczewicy1 kg zielonej cukiniolej do smazeniaWykonanie:Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Mięso podziel na małe, podłużne kawałki i podsmaż wraz z cebula i czosnkiem na oleju. Posyp przyprawami i smaż, aż mięso przestanie być krwiste.Przełóż wszystko do głębokiego garnka i zalej wrzątkiem, posól i gotuj około godziny.Po tym czasie dodaj opłukaną, żółtą soczewice. Gotuj, aż soczewica będzie prawie miękka. Dodaj wtedy czerwona soczewice, która wymaga 10-15 minut powolnego gotowania.W trakcie gotowania gulaszu pokrój cukinie w podłużne, 1 cm grubości plastry, posól i odstaw na pól godziny, żeby puściła soki. Po tym czasie odlej wodę i lekko wyciśnij plasterki. Smaż cukinię po obu stronach.Usmażoną cukinię dodaj do gulaszu. Podaj gulasz z ryżem lub kasza.
Ostatnio mam szał na cukinie, oberżyny i dynie. Ugotowalam dzisiaj gulasz mięsny z zieloną cukinią i soczewicą . Gulasz mięsny, pachnący czosnkiem i smażoną cukinią… danie inspirowane perską kuchnią. Robilam juz podobny perski gulasz, ale z oberżyną i na baraninie. Bardzo fajne danie, które można podać z ryżem lub jakąś kaszą.Składniki:5-8 porcji500 g wołowiny na gulasz1 duża cebula5 ząbków czosnku3 czubate łyżki przecieru pomidorowego1 łyżka kurkumy1 łyżeczka garam masala1 łyżeczka kminu rzymskiego½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego1   ½ l wrzątku2 ½ dl żółtej soczewicy1 dl czerwonej soczewicy1 kg zielonej cukiniolej do smazeniaWykonanie:Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Mięso podziel na małe, podłużne kawałki i podsmaż wraz z cebula i czosnkiem na oleju. Posyp przyprawami i smaż, aż mięso przestanie być krwiste.Przełóż wszystko do głębokiego garnka i zalej wrzątkiem, posól i gotuj około godziny.Po tym czasie dodaj opłukaną, żółtą soczewice. Gotuj, aż soczewica będzie prawie miękka. Dodaj wtedy czerwona soczewice, która wymaga 10-15 minut powolnego gotowania.W trakcie gotowania gulaszu pokrój cukinie w podłużne, 1 cm grubości plastry, posól i odstaw na pól godziny, żeby puściła soki. Po tym czasie odlej wodę i lekko wyciśnij plasterki. Smaż cukinię po obu stronach.Usmażoną cukinię dodaj do gulaszu. Podaj gulasz z ryżem lub kasza. Polecane przepisyPerski gulasz z okrąObiad po perskuCurry wołowe z ciecierzycą
Polecane przepisyPerski gulasz z okrąObiad po perskuCurry wołowe z ciecierzycą